Opgeruimd staat netjes: je huis klaarmaken met de lente- of najaars-schoonmaak

by Redactie

Zodra de lente aanbreekt, gaan wij mensen het huis opruimen en schoonmaken. Het is een soort vast ritueel dat ieder jaar terugkomt. Tijdens deze lenteschoonmaak kun je je huis verfrissen en opnieuw organiseren. Oude dingen eruit en nieuwe dingen erin. Veel mensen zien dit dan ook als een nieuw begin en vinden het heerlijk om opgeruimd het nieuwe seizoen in te gaan. Wil jij weten hoe jij een lenteschoonmaak het beste kunt aanpakken? Hieronder gaan we het je stap voor stap uitleggen. En good to know; een lente schoonmaak kan ook prima plaatsvinden aan het begin van een ander seizoen!

Wat is een lenteschoonmaak eigenlijk?

Een lenteschoonmaak kun je niet vergelijken met je standaard wekelijkse opruim- en schoonmaaksessies. De lenteschoonmaak is een grondige aanpak, je gaat namelijk je hele huis (van boven naar beneden) opnieuw organiseren en goed schoonmaken (dus niet alleen stofzuigen en dweilen, maar echt alles). Je rekent echt af met de winter en de winterse kleuren en maakt je huis klaar voor een licht en warm seizoen. Naast opnieuw organiseren en goed schoonmaken, kun je nu ook van de gelegenheid gebruik maken om te kijken welke spullen er weg kunnen. We verzamelen aardig wat spullen over de jaren heen. Het is dus slim om dit één keer per jaar aan te pakken, zodat je niet omkomt in de rommel. Op die manier blijft het ook behapbaar.

Een nieuw seizoen betekent een nieuwe inrichting

Het leuke van een nieuw seizoen is dat we weer wat aanpassingen in het interieur kunnen doen. Je hoeft niet alle meubels te gaan veranderen, maar je kunt bijvoorbeeld wel de winter accessoires omwisselen voor zomerse varianten en kleuren en vice versa. De lente en de zomer staan voor lichte en vrolijke kleuren, het is leuk om dit terug te laten komen in je huis. Je kunt bijvoorbeeld ook een wand in een leuke kleur schilderen en deze kleur overal in huis terug laten komen door accessoires in die kleur te kopen. Je hoeft natuurlijk niet alles nieuw te kopen, je kunt ook bij kringloopwinkels hele leuke accessoires vinden. De lente is tevens een goed moment om te kijken naar verkoeling voor in huis. Een aircooler kopen in de lente is een goede zet, net voordat de hele warme dagen eraan komen.

Lees ook:  Als een gewoonte je leven begint te beheersen; is het dan nog plezier of een probleem?

Hoe pak je een lenteschoonmaak aan, waar begin je?

Het is belangrijk om eerst een plan te maken en niet zomaar in het wilde weg te gaan beginnen. Je hebt dan kans dat je het overzicht verliest en dingen vergeet of in een verkeerde volgorde doet. Dat zou zonde zijn nu je eindelijk goed bezig bent! Daarna ga je door je spullen om te kijken wat weg kan. Maak een stapel voor de spullen die je kunt verkopen, weggeven en weggooien. Als je dat hebt gedaan, ga je kamer voor kamer grondig schoonmaken. Vergeet de ramen niet mee te nemen, de zonnestralen laten straks ieder vlekje zien! Daarna geef je alles een goede plek en kun je kleine veranderingen in het interieur aanbrengen.

Foto header via iStock, credits: Rawpixel

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy