Keep on smiling…. De geschiedenis van tandheelkunde

by Redactie

Tandheelkundige zorg is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg van tegenwoordig. Toch was het vroeger, in de oude beschaving, al belangrijk. De groei die tandheelkundige zorg de afgelopen jaren heeft gemaakt is fascinerend. Ook biedt deze groei inzicht in hoe ver we zijn gekomen in het zorgen voor een goed en gezond gebit. In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van tandheelkunde en kijken we naar de technieken die vandaag de dag worden gebruikt.

De oude beschaving

De geschiedenis van de tandheelkunde begint in oude beschavingen. Denk hierbij aan de Egyptenaren en Babyloniërs, waar problemen in het gebit werden behandeld met primitieve instrumenten. In deze tijd probeerde tandartsen de tanden zo goed als mogelijk te herstellen en zelfs kunstgebitten te maken voor diegene die dit nodig hadden. Tijdens de middeleeuwen was er weinig vooruitgang binnen de tandheelkunde. Tandextractie was in deze tijd een veelvoorkomende behandeling. In de middeleeuwen was tandheelkundige zorg erg pijnlijk en riskant. Ook een spleet tussen tanden was een veelvoorkomend probleem dat weinig aandacht kreeg. Tegenwoordig hebben we hier veel meer manieren voor gevonden om dit te verbeteren

Verloop van tijd

In de 18e eeuw begon de zorg voor het gebit zich te ontwikkelen tot een echt beroep dat je kan uitvoeren. Tandartsen begonnen betere materialen te gebruiken om zo de zorg te verbeteren. Ook werden er technieken ontwikkeld waardoor je gaatjes kon vullen. Er kwam dus vooruitgang. In de 20e eeuw was er echte technologische vooruitgang te zien. Zo kwamen er röntgenfoto’s waarbij je het gebit duidelijk op de foto kon zetten en werd er een fluoridebehandeling ontwikkeld die het gebit onder de jongeren beter beschermde. Ook kwam het gebruik van kunststoffen vullingen in beeld, dit verbeterde de behandelingen en ging tandbederf tegen

Lees ook:  Drie tips om jouw zorgverzekering beter te begrijpen

Tandheelkunde en de tijd van nu

Tegenwoordig hebben we toegang tot wat uitgebreidere en complexere technologieën van tandheelkundige zorg. Spleten tussen tanden kunnen nu worden verholpen door behandelingen bij de orthodontist. Hier kunnen ze door het plaatsen van een beugel deze ongemakken verhelpen. Ook kunnen ze helpen bij het restaureren van het gebit. Tegenwoordig zijn er ook al oplossingen waarbij er geen ongemakken meer om de hoek komen kijken. Zo heb je bij drsmile.nl de mogelijkheid om te kiezen voor een onzichtbare beugel. Deze beugel zie je amper en kan je uitdoen wanneer je maar wil. Handig om je gebit goed schoon te houden en om echt te kunnen genieten van je eten. Ook kunnen we tegenwoordig gaatjes vullen onder verdoving. Zo heb je minder pijn tijdens deze behandeling. Ook kan je een kroon laten zetten of zelfs je tanden laten bleken. Er zijn dus veel verschillende manieren van tandheelkundige zorg bij gekomen in de afgelopen jaren. Kan jij je voorstellen dat dit een aantal jaren geleden allemaal nog niet mogelijk was?

Foto header via iStock, credits: Davyd Kopych

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy