Je tuin winterklaar maken: 4 tips

by Redactie

De bomen worden kaler, de dagen worden korter en de regenjas moet weer een stuk vaker aan. Het is herfst. En de winter gaat er straks ook weer aankomen. Niet alleen maken we onszelf op voor dit koudere seizoen, maar ook voor de tuin is het belangrijk deze klaar te maken voor de overwintering. Zodat in het voorjaar alles weer mooi in bloei kan komen. Hoe je je tuin winterklaar maakt? Wij geven tips.

Verplaats planten

Wanneer je van plan bent je tuin een nieuwe look te geven of wanneer je hebt gemerkt dat sommige planten het niet helemaal lekker doen op een bepaalde plek in de tuin. Dan is het slim deze te verplaatsen. Aangezien planten al hun energie nodig hebben voor groeien en bloeien, is dat het meest handig om dat in een ‘rustige’ periode te doen. In de herfst stagneert de groei en beginnen de meeste planten aan hun rustperiode. Het is dus ook dan dat ze een verplaatsing het beste kunnen verdragen. Je kan hiervoor ook advies vragen als je het niet helemaal zeker weet. Bijvoorbeeld bij hovenier Utrecht.

Uitgebloeide planten laten staan

Waar je sommige planten dus juist liever verplaatst in de herfst, is het aan de andere kant slim om uitgebloeide planten vooral te laten staan. En pas in het voorjaar te verwijderen. De reden hiervoor? Vogels en insecten gaan hiermee heel blij zijn. De stengels van planten zijn een mooie beschutte plek voor insecten en in en op stengels zitten vaak veel eitjes, larven en cocons van insecten. Daarnaast zijn de zaden van uitgebloeide planten voor veel vogels een heerlijk, voedzame snack.

Lees ook:  Interieur: banken zijn er in alle soorten en maten, welke kies jij?

Snoeihout verzamelen

Heb je de tuin toch flink gesnoeid? ​​Gooi dit dan ook absoluut niet weg. Verzamel het juist op een hoopje en maak er een schuilplek voor insecten en egels van. Hoe mooi om van je tuin in de winter een fijne plek voor alle dieren van te maken…. De vertering in het snoeihout en ander materiaal gaat in de winter gewoon door. Bij die vertering komt warmte vrij en daardoor is het een fijn warm plekje om te overwinteren. En als je toch bezig bent, schaf dan gelijk (of maak er zelf eentje) een egelhuisje aan. 

Bloembollen planten!

Wil je in de lente een kleurrijke tuin? Dan is het zaak om in de herfst voorjaarsbollen te planten. Je plant ze in het najaar vóór de eerste vorst. Dus dat is de periode tussen september tot en met december. Bloembollen hebben de tijd nodig om sterke wortels te groeien. Het planten van de bollen is overigens hartstikke makkelijk om te doen. Je kan ze eigenlijk overal planten. Belangrijkste is dat ze vooral niet te nat staan. En leuk; je kan ze ook in potten planten op je terras of balkon. 

Foto header via iStock, credits: Linas Toleikis

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy