HPV vaccinatie: waarom je misschien een herhaalprik nodig hebt

by Redactie

HPV, ofwel humaan papillomavirus, is geen naam die je dagelijks hoort, maar het is wel iets wat jouw gezondheid kan aantasten. Gelukkig is er de HPV vaccinatie om je te beschermen tegen deze geniepige indringer. Maar wist je dat er momenten zijn waarop je misschien een herhaalprik nodig hebt om die bescherming op peil te houden?

Het eerste prikschot

Het HPV vaccinatie is geen gewoon vaccin. Het beschermt niet alleen tegen vervelende wratten, maar ook tegen bepaalde soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, die dodelijk kan zijn. Een simpele prik kan je beschermen tegen deze ernstige gezondheidsrisico’s. Na de eerste prik heb je een stap gezet om jezelf te beschermen tegen de verraderlijke HPV-infecties die kanker kunnen veroorzaken. Maar er is meer aan dit verhaal dan alleen die eerste prik.

Herhaalprikken

De effectiviteit van het HPV-vaccin neemt niet af na verloop van tijd, maar de bescherming ervan is niet levenslang. Daarom is er de herhaalprik, ook wel booster genoemd, die ervoor zorgt dat je immuunsysteem klaar blijft om HPV af te weren. De herhaalprikken versterken de bescherming van het vaccin en verlengen de immuniteit tegen HPV. Ze helpen om je immuunsysteem alert te houden en paraat om elke aanval van dit verraderlijke virus af te weren.

Wie heeft een herhaalprik nodig?

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet iedereen een herhaalprik nodig heeft. Je arts zal de juiste aanbevelingen doen op basis van je medische geschiedenis en leeftijd. Over het algemeen wordt de herhaalprik aanbevolen voor mensen die:

  • Jonger dan 15 jaar: Als je begint met het HPV-vaccinatieschema voor je 15e verjaardag, heb je mogelijk slechts twee doses nodig.
  • Ouder dan 15 jaar: Als je ouder bent wanneer je begint met de vaccinatie, heb je drie doses nodig, waaronder de initiële dosis en twee herhaalprikken.
Lees ook:  Unboxing: het nieuwste Polar Vantage M multisport horloge met GPS

Wanneer moet je herhaalprikken krijgen?

Het is niet alleen belangrijk om te weten dat herhaalprikken nodig zijn, maar ook om te begrijpen wanneer je ze moet krijgen. De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) beveelt aan dat de tweede dosis zes tot twaalf maanden na de eerste dosis wordt toegediend. De derde dosis, indien nodig, moet binnen vijf jaar na de eerste dosis worden gegeven.

Laat je adviseren door je arts

Het laatste wat je wilt, is je gezondheid op het spel zetten door het risico te nemen om geen herhaalprik te krijgen. Of je nu een tiener bent die net begint met het vaccinatieschema of een volwassene die de bescherming wil behouden, jouw gezondheid staat voorop. Het is belangrijk om altijd met je arts te overleggen over welke vaccinaties voor jou het meest geschikt zijn. Ze kunnen je gedetailleerde informatie en begeleiding geven, inclusief of je een herhaalprik nodig hebt en wanneer je deze moet krijgen.

Foto header via iStock, credits: Tetiana Garkusha

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy