Is er een kleine op komst? Wat een prachtig nieuws, gefeliciteerd! Er komt een heleboel op je af in deze periode. Zo is het ook belangrijk om een mooie babynaam te kiezen voor je kindje. Misschien heb je er al meteen eentje in gedachten, maar het kan ook zo zijn dat je nog wel wat inspiratie en tips kunt gebruiken. Lees in dat geval gauw verder.
Genderneutrale naam
Sommige namen zijn duidelijk voor een jongetje of juist een meisje bedoeld. Maar tegenwoordig is het ook heel gebruikelijk om een genderneutrale naam te kiezen, waar geen gender aan gekoppeld zit. Unisex namen zijn om die reden heel praktisch, en tegelijkertijd vaak origineel en stoer. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je gendernormen los wilt laten bij de opvoeding. Maar het kan ook gewoon zo zijn dat je een unisex naam mooi vindt!
Engelstalige naam
Naast genderneutrale namen zijn ook Engelstalige namen steeds meer in trek. De wereld is immers behoorlijk geglobaliseerd, en de wereld wordt alleen maar internationaler. Een typisch Nederlandse naam is voor iemand met een andere nationaliteit vaak moeilijk te begrijpen of uit te spreken. Met Engelstalige namen is dit niet het geval: dit is voor vrijwel iedereen goed te begrijpen. Genoeg reden dus om voor zo’n naam te kiezen. En eigenlijk zijn Engelstalige namen hier al heel gebruikelijk, denk maar aan de namen ‘Michael’ of ‘Kelly’. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Populaire naam
Zoals uit het bovenstaande punt blijkt, is het fijn om voor een naam te kiezen die iedereen begrijpt. Dit lukt ook als je voor populaire baby namen kiest, die we allemaal al wel een keer gehoord hebben. En populaire namen zijn niet voor niets zo geliefd: veel mensen vinden dit prachtige namen, wat natuurlijk zeker mee kan tellen in je keuze.
Originele naam
Hoewel er voor populaire babynamen iets te zeggen valt, kun je juist ook voor een originele naam kiezen. Dit is een naam die zeldzaam is: maar weinig andere mensen heten zo. Het geeft een naam karakter! Houd wel in gedachten dat het voor anderen soms moeilijk kan zijn om een originele naam te onthouden of te spellen – dit is wel een punt om bij stil te staan. Al ligt het natuurlijk ook maar net aan het type naam dat je kiest.
Afkortingen en vervoegingen
Ga altijd na hoe de naam die je in gedachten hebt, wordt afgekort. Vaak gaat dit prima: denk aan ‘Em’ als afkorting van de naam ‘Emma’. Maar sommige namen worden net wat gek bij het afkorten. Of het kan zo zijn dat er heel makkelijk een vreemde vervoeging van de naam kan worden gemaakt, wat mogelijk tot pestgedrag kan zorgen. Dit wil je liever uitsluiten.
Van jong tot oud
Als je aan je kindje denkt, zie je een baby’tje voor je. Dat is in eerste instantie natuurlijk ook zo: je kind blijft heel wat jaren klein. Maar uiteindelijk wordt het een volwassene, waarbij het belangrijk is dat de naam dan nog altijd net zo mooi is. Sommige namen hebben een wat kinderlijk karakter, zoals namen met een verkleinwoord erin. Denk je dat je kind op een hogere leeftijd nog altijd blij is met zo’n naam? Denk hier altijd goed over na.
Combinatie voor- en achternaam
Tot slot: denk niet alleen aan de voornaam die je kiest, maar ook aan de combinatie met de achternaam erbij. Spreek de volledige naam hardop uit: klinkt dit als een logische, mooie combinatie? Dan zit je goed. Maar soms kunnen bepaalde klanken net vreemd klinken achter elkaar, of kunnen lettercombinaties een gek woord opleveren. Dat wil je uiteraard voorkomen. Ook de afkorting van de naam, oftewel de initialen, is iets om naar te kijken. Zo weet je zeker dat je helemaal goed zit met de naam voor je kindje!
Foto header via iStock, credits: Eva HM