Hoe werkt privé auto leasen? Een stapsgewijze uitleg

by Redactie

Een auto privé leasen wordt steeds populairder. Het geeft je de kans om in een splinternieuwe auto te rijden, zonder de volledige aankoopprijs te hoeven betalen. Overweeg jij ook om te leasen? We kunnen ons goed voorstellen dat je met veel vragen zit. Want: hoe gaat dat Private Lease nu in zijn werk? In deze blog nemen we je mee door het proces, stap voor stap.

Wat is Private Lease precies?

Private Lease is te vergelijken met het huren van een auto voor een vastgestelde periode. Je betaalt een vast bedrag per maand, waar wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparaties bij in zijn begrepen. Aan het einde van je leaseperiode lever je de auto weer in.

Stap 1: Doe je onderzoek

Voordat je een lease aanvraag doet is het handig om te weten welk type auto je wilt leasen. Wil je een zuinige stadsauto, een gezinsauto of misschien een elektrische wagen? Denk ook na over de leaseperiode. Bij een langere contractduur betaal je minder per maand, maar ben je ook langer aan de auto en dus het maandbedrag gebonden. Hoeveel kilometers rijd je per jaar? Als je hier een beeld bij hebt, bekijk je de aanbiedingen van verschillende leasemaatschappijen en vergelijk je de maandtarieven.

Stap 2: De aanvraag

Zodra je een keuze hebt gemaakt, dien je een lease aanvraag in. Bij deze aanvraag verstrek je verschillende gegevens:

  •   Identiteitsbewijs: een kopie van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
  •   Loonstrook: hiermee checkt de leasemaatschappij of je inkomen voldoende is om de maandlasten te kunnen dragen.
  •   Kopie bankafschrift: hiermee kan de leasemaatschappij zien hoe je vaste (woon)lasten eruit zien.
  •   Rijbewijs: een geldig rijbewijs, zodat duidelijk is dat jij de auto mag en kan besturen.
  •   Aanvraagformulier.
Lees ook:  Het einde van het jaar is weer in zicht, tijd voor een zorgverzekering check up!

Stap 3: Het leasecontract

Is je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het leasecontract. Hierin staan alle afspraken waaronder: de looptijd, de inbegrepen diensten, het maximaal aantal kilometers dat je per jaar mag rijden en het maandelijkse leasebedrag. Ook staat hier vermeld wat de kosten zijn bij eventueel te veel gereden kilometers, en wat de voorwaarden zijn bij vroegtijdige beëindiging, schade of diefstal. Lees het contract goed door en onderteken het als alles duidelijk is.

Stap 4: Ontvangst van je auto

De leukste stap! Je mag je auto in ontvangst nemen. De levertijd van een Private Lease auto kan verschillen, afhankelijk van het model en van de leasemaatschappij. Meestal haal je de auto op bij een dealer of een afleverpunt van de leasemaatschappij. Samen met de leverancier controleer je de auto. Let hierbij goed op eventuele beschadigingen of mankementen. Kijk ook naar de kilometerstand en zorg dat je weet hoe belangrijke functies van de auto werken, zoals het navigatiesysteem of de cruise control.

Stap 5: De weg op

Met de sleutels in handen ben je klaar om de weg op te gaan. Vergeet niet dat het jouw verantwoordelijkheid is om de auto goed te onderhouden. Houd je daarom aan de servicebeurten en meld eventuele problemen direct bij de leasemaatschappij.

Foto header via iStock, credits: Chalabala

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy