Hoe ga je zorgeloos met je scooter de weg op?

by Redactie

Als je net een scooter gekocht hebt, is het belangrijk om deze goed te laten verzekeren. Dat is niet alleen beter voor jezelf, je bent hier ook nog eens toe verplicht. Ieder motorvoertuig moet in Nederland verzekerd zijn wanneer je hiermee op de openbare weg wilt gaan rijden. Een verzekering voorkomt namelijk dat je in de problemen komt wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt hebt waarbij andere verkeersdeelnemers schade hebben opgelopen. Een klein ongelukje kan al tot grote schadeposten leiden en als je niet verzekerd bent, kan het jaren duren voordat je deze kosten volledig hebt afbetaald. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het strafrechtelijke plaatje van niet verzekerd zijn. Kortom: meer dan genoeg reden om te zorgen dat je zo snel mogelijk een goede scooterverzekering afsluiten gaat. Wij laten je graag zien hoe je dit doet.

De dagwaarde van je scooter

Een scooterverzekering is verplicht. Dat betekent echter niet dat iedereen dus dezelfde bromfietsverzekering kiezen moet. Integendeel zelfs. Je kunt kiezen uit drie soorten basisverzekeringen. Welke variant je kiest, zou niet moeten afhangen van je budget, maar van de leeftijd van je scooter. Dat zit als volgt: hoe nieuwer je scooter is, hoe hoger de dagwaarde van je scooter. Dat is de waarde die je voertuig heeft op de dag dat je er een schade mee oploopt. Is de dagwaarde heel hoog, dan is het de moeite waard om je voertuig te laten repareren. De schadekosten vallen dan vaak lager uit dan de dagwaarde van je scooter. Heb je echter schade opgelopen aan een oude scooter, dan is de kans groot dat de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van je scooter. In dat geval is het voordeliger om een andere scooter aan te schaffen. Het spreekt dus voor zich dat een nieuwe scooter een uitgebreidere verzekering nodig heeft dan een scooter die ouder is dan vier jaar.

Lees ook:  4 tips om het beste uit je zakenreis te halen

De drie verzekeringen

Welke opties zijn er die geschikt zijn voor jouw scooter? Ten eerste is er de all-risk verzekering voor nieuwe scooters tot maximaal twee jaar oud. Heb je schade aan je scooter, en hieronder valt ook schade die jijzelf veroorzaakt hebt, dan krijg je dit van je verzekeraar vergoed. Is je scooter tussen de twee en vier jaar oud? Dan is de WA+ Beperkt Casco een goede keus. Deze optie vergoedt niet de schade als gevolg van een ongeluk, maar wel schade die ontstaan is door bijvoorbeeld een storm, een poging tot diefstal of schade die ontstaan is aan jouw accessoires zoals bijvoorbeeld jouw helm. Tot slot is er de WA-basisverzekering. Deze verzekering is voornamelijk bedoeld om schade van de tegenpartij te vergoeden wanneer jij een ongeluk veroorzaakt hebt.

Hoe sluit je je polis af?

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn, is het tijd om je verzekering af te sluiten. Kijk daarom even op de site van jouw verzekeringsmaatschappij. Hier kun je op basis van jouw kentekenplaat bekijken welke verzekering jouw aangeraden wordt. Vervolgens kun je deze polis met een paar klikken op de muis afsluiten.

Foto header via iStock, credits: Bet_Noire

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy