Herfst in Zuid-Tirol: een onverwachte droombestemming

by Emma

Zuid-Tirol wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Gek is dat niet, want wat ook wel als ‘het andere Italië’ bekend staat, heeft veel moois te bieden. Wij wilden dat zelf eens ontdekken en trokken naar ‘Alto Adige’. En wat we daar aantroffen? Een onverwachte droombestemming, vol herfstromantiek, wijn en wellness.

Geborgen tussen hoge bergen en diepe dalen waan je je in Zuid-Tirol in een andere wereld – waar de tijd stil lijkt te staan, de lucht frisser ruikt en ‘het goede leven’ nagejaagd wordt op een beheerst Tiroler tempo. Voor sommige bewoners betekent dat nog voor het middaguur rustig genieten van een glas lokale wijn. Voor anderen is dat het nastreven van het adagium ‘Mens sana in corpere sano’ door weer de vele wijnheuvels te ontdekken met de fiets. Maar eigenlijk is juist de combinatie van beiden – een gezonde dosis beweging en een culinaire beloning achteraf – zo typerend voor Zuid-Tirol. Voeg daar nog een spa-ervaring aan toe, en je bevindt je op een plek waar je met tegenzin je koffers weer inpakt.

Aangekomen op het vliegveld in Innsbruck trekken we met de huurauto door de bergen naar het gebied waar Mediterrane invloeden op unieke wijze zijn verweven met elementen van ‘Mittel-Europa’. Van Brixen, de oudste stad van de provincie, tot kleinere dorpjes daaromheen gelegen: lees hier onze hoogtepunten van het dromerige Zuid-Tirol.

Brixen

Brixen

Het mooist in de herfst

Wie Zuid-Tirol in volle glorie wil ervaren, moet er tussen september en november verblijven, wanneer een geeloranje gloed over de kronen van de bomen trekt. Let wel dat de zon er zo’n 300 dagen per jaar schijnt, wat betekent dat je ook in het najaar aangename temperaturen kan verwachten. Maar wat je vooral niet mag missen is een bijzondere lokale traditie die rond die tijd van het jaar opduikt: Törggelen. Elk jaar na het binnenhalen van de oogst is het tijd om samen met elkaar te proeven van de jonge wijn en te genieten van lokale hapjes. En dat alles uiteraard met een indrukwekkend uitzicht op de bergtoppen.

Larmhof

Larmhof

Larmhof

Larmhof

En niets maakt een Törggele ervaring zo compleet als een goede herfstwandeling vooraf. Langs de ‘Keschtnweg’ (het ‘Kastanjepad’), bijvoorbeeld, waar je vanuit het kleine dorpje Villanders richting de pittoreske boerenherbergen ‘Larmhof’ en ‘Winklerhof’ wandelt. Hier worden al generaties lang Zuid-Tiroler delicatessen bereid – alles wordt dus daadwerkelijk zelf gemaakt, en dat proef je. Want ook hier geldt het gezegde: ‘Was der Bauer nicht kennt, das frisst er nicht’. En dat betekent in dit geval dat ze in Zuid-Tirol dondersgoed weten hoe je het beste haalt uit de ingrediënten uit de omgeving. Denk hierbij aan Schlutzkrapfen ravioli, verschillende worsten, Knödel dumplings en allerlei soorten schnapps (van hooi, bijvoorbeeld, of limoncello). Tip: elk eerste weekend van oktober is er ook een ‘Brot & Strudelmarkt’. Want als ze in Zuid-Tirol ergens trots op zijn, dan zijn het wel hun bakkers.

Winklerhof food

Winklerhof

Geit Winklerhof

Winklerhof

Brot und Strudel market

Brot & Strudelmarkt

Die trots is er in Zuid-Tirol overigens ook voor de wijn. Alto Adige is een van de kleinste wijn-producerende regio’s in Italië, maar wel met een wijncultuur die al duizenden jaren teruggaat. Tijd voor een bezoekje aan het Pacher Hof, een hotel en wijnmakerij waar ze al 1000 jaar lang ‘vrienden worden met de wijn’, zoals ze dat zelf noemen. Uiteindelijk leerden wie die en nog veel meer lessen over wijn op een zonovergoten terras met uitzicht over de vallei en een glas Gewürztraminer in de hand. Kortom: het goede leven van Zuid-Tirol.

Pacher Hof

Pacher Hof

Inspanning, ontspanning en ontsnapping

En dan zijn er natuurlijk nog de bergen. Op slechts 7 kilometer bij Brixen vandaan vind je een kabelbaan waarmee je de Plose berg op kan. Eenmaal boven wordt het direct duidelijk waarom dit een van de mooiste wandelgebieden is van Zuid-Tirol. Voor de sportieve reiziger kan je er overigens ook nog skiën, mountain biken en bobsleeën en zijn er sinds kort zelfs berg go-karts. Genoeg te doen dus – al ervaar je de stille schoonheid van de ruige bergtoppen natuurlijk het beste tijdens een hike.

Mount Plose

Mount Plose

Na al die inspanning is het natuurlijk tijd voor de ontspanning. Gelukkig ben je in Zuid-Tirol in goede handen. Het is niet ongewoon om in een hotel een sauna, zwembad, of stoombad tegen te komen. Wij verbleven dan ook bij het Ansitz Steinbock in Villanders en het Adler Guesthouse in Brixen. Dat ieder op zijn eigen beurt alle ruimte aan dat wellness gevoel geeft. Ook het moderne, ingetogen interieur draagt bij aan de serene sfeer. Maar vergis je niet: beide locaties stammen uit de 15e eeuw. De bewaard gebleven oude muren, trappen, en balken hinten naar dat verleden. Tegelijkertijd weren die ook het kille gevoel dat sommige opgeknapte hotels creëren. In plaats daarvan voelen deze locaties als een warm bad – letterlijk, als je een bezoekje aan de spa of privésauna brengt. Terwijl de geur van verse den door alle gangen sluiert. Hoezo luxe en rust?

Steinbock

©AlexFilz . Ansitz zum Steinbock / Architetkur

Steinbock

Steinbock

Adler

Adler

Sla deze onverwachte parels dus zeker niet over als je richting het zuiden trekt! Of je nu aan de drukte van alledag wil ontsnappen. Of behoefte hebt aan een sportieve uitdaging of nog een romantische locatie zoekt voor jouw huwelijksreis. Zuid-Tirol is een plek om nooit te vergeten, maar wel een om steeds weer naar terug te verlangen.

Lees ook:  Travel guide: groen in én om Mechelen

Herfst in Zuid-Tirol: een onverwachte droombestemming

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy