Een nieuwe trap (lift) in huis: waar let je op?

by Redactie

Zit je eraan te denken om een traplift in huis te nemen? Dit heeft verschillende voordelen: het verhoogt het comfort in huis, maakt de bovenverdieping weer bewoonbaar en zorgt voor meer veiligheid. Er zijn verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. In dit artikel delen we tips en informatie.

Type trap

De keuze voor de traplift baseer je grotendeels op de trap die je in huis hebt. Iedere trap ziet er net weer een beetje anders uit. Het is belangrijk dat de traplift precies past bij de trap. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen een rechte trap en een trap met een bocht: hierbij kun je de juiste traplift kopen. Een rechte traplift is ontwikkeld voor een rechte trap: zo’n lift kan alleen in een rechte lijn bewegen. Of ga juist voor een traplift voor gebogen trappen, denk aan een spiltrap of wenteltrap. Ook de instap bij de traplift is een aandachtspunt, in verhouding tot de manier waarop de trap is geplaatst. Het is belangrijk om eenvoudig in de traplift te kunnen stappen, voor veilig gebruik van de lift. Er zijn bijvoorbeeld trapliften voor smalle trappen en trapliften met smalle rails. Dit kan een uitkomst zijn, afhankelijk van het type trap in huis. Met name een op maat gemaakte traplift sluit precies aan bij de trap.

Traplift kopen of huren

Het is mogelijk om een traplift te kopen, of juist te huren. Voor beide opties valt er iets te zeggen. Er een kopen is met name voordelig als de lift op de langere termijn gebruikt gaat worden. De prijs ligt dan wel hoger, maar dit gaat om een eenmalig bedrag. Een Handicare traplift huren is met name verstandig bij het gebruik van de lift voor een kortere periode. Ook is het een manier om te achterhalen of de lift wel of niet iets voor je is, mocht er nog twijfel bestaan. Verder verdeel je de kosten over een langere periode met een traplift huren, wat ook een reden kan zijn voor deze optie.

Lees ook:  5 tips om een knusse wintertuin te creëren

Laten installeren of zelf installeren

Je kunt een traplift zelf installeren. Met name bij de aanschaf van een tweedehands trap bij een niet-officiële verkoper gebeurt dit weleens. Toch is het aan te raden om de trap te laten installeren door een professional. Alleen op die manier kun je er immers zeker van zijn dat de traplift op de juiste manier wordt geïnstalleerd in de woning. Dit is een nauwkeurig klusje, waarbij het ook nog eens heel belangrijk is dat de traplift veilig kan worden gebruikt. Bestel de lift daarom liever bij een bedrijf dat het voor je installeert. Dit kan vaak snel worden gedaan, zodat de lift zo in gebruik is.

Traplift vergoeding

Een traplift is toch wel een prijzige aanschaffing. Gelukkig stimuleert de overheid zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen op verschillende manieren, waar de installatie van een traplift een onderdeel van vormt. Het is vaak mogelijk om gebruik te maken van een traplift vergoeding, zoals een vergoeding via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit verloopt via de gemeente. Het kan wel lang duren om deze vergoeding aan te vragen, en er is geen vrije keuze over de trapleverancier. Een andere optie is een pgb vergoeding (persoonsgebonden budget): tevens aan te vragen via de gemeente. Bij deze vergoeding kies je zelf de leverancier. Of denk aan de blijverslening, speciaal bedoeld voor ouderen die het huis willen aanpassen om langer thuis te blijven wonen. Het is aan te raden om even de tijd te nemen voor het uitzoeken van de juiste vergoeding, om op een geschikte manier te besparen. Het maakt de installatie van een traplift in huis in ieder geval nog toegankelijker – dat is mooi meegenomen.

Lees ook:  Gezellig zakelijk: dit zijn de grootste thuiskantoor trends van 2021

Foto header via iStock, credits: marvlc

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy