Dit is coachend leidinggeven en zo kan jij het ook

by Redactie

Een kop koffie werd een instawaardige cappuccino, en in plaats van 40 jaar lang voor dezelfde baas te werken, proberen steeds meer mensen zich in de breedte te ontwikkelen.  Op die manier is ook leiderschap steeds in ontwikkeling, zowel persoonlijk als zakelijk. Omarm coachend leiderschap, als je leidinggeeft en in al je samenwerkingen met anderen. Coachend leidinggeven combineert leiderschap met een coachende stijl. Op die manier motiveer je medewerkers, help je ze de juiste richting te bepalen en haal je samen het onderste uit de kan. Je hebt aandacht voor de personen waarmee je samenwerkt, zodat je vanuit onderlinge waardering samen verder komt.

Waar komt de coachende stijl vandaan?

Coaches helpen anderen met zowel hun persoonlijke als zakelijke ontwikkeling. De coachende stijl voor leidinggevenden combineert die ondersteunende rol met de wijze waarop je leidinggeeft aan een team en samenwerkt met anderen.

Zoek jij ook de beste manier om leiding te geven of wil je vanuit onderling respect beter met anderen samenwerken?

Tijdens een training coachend leidinggeven leer hoe je medewerkers of anderen waarmee je samenwerkt, zowel persoonlijk als zakelijk vooruit helpt. Je leert skills om bijvoorbeeld:

  • Focus aan te brengen

Met de juiste focus krijgen medewerkers of anderen meer voor elkaar. Als leidinggevende profiteer je van extra productiviteit vanuit het team.

  • De juiste mindset te stimuleren

Met de juiste mindset stimuleer je anderen om in kansen en mogelijkheden te denken, in plaats van bedreigingen en onmogelijkheden.

  • Aan zelfvertrouwen te bouwen

Vanuit voldoende zelfvertrouwen help je anderen om je heen om het onderste uit de kan te halen, zodat ze meer voor elkaar krijgen.

Lees ook:  Welke verzekeringen heb je nodig als je bang bent voor een juridisch geschil?

De beste stijl in deze tijd

In 2023 wordt de coachende stijl het best gewaardeerd.. Coachend leidinggeven is niet directief, autoritair of te veel sturend. In plaats daarvan begeleid je medewerkers of anderen, met het doel om meer uit zichzelf te halen. Je bent en blijft de leidinggevende, maar je benut coachende vaardigheden om het verschil te maken. Zo werk je samen als team, waarbij jij ondersteunt, begeleidt en stimuleert om samen meer voor elkaar te krijgen. Dat past perfect in de huidige tijdgeest, waarin anderen het belangrijk vinden om zich gewaardeerd te voelen.

Een coachende stijl staat niet gelijk aan een zweverige of afwachtende stijl. In plaats daarvan ga je op basis van no nonsense aan de slag. Dat betekent dat je concrete vaardigheden leert, die je meteen in de praktijk kan brengen. Je ziet snel resultaat, bij medewerkers die je coachend leiding geeft.

Hoe kan ik de coachende stijl omarmen?

Werk je al als leidinggevende en wil je jezelf de coachende vaardigheden eigen maken? Of zoek je een training om beter met anderen samen te werken? Volg een specifieke opleiding, zoals de training coachend leidinggeven. Dan ontwikkel je de juiste vaardigheden als coach, die je direct kunt gebruiken in jouw (leidinggevende) rol.

Kies een training waarbij je direct in de praktijk oefent, aan de hand van situaties die je regelmatig meemaakt. Dan leer je de juiste wijze van leidinggeven, die anderen in 2023 het best waarderen. Dat helpt in een leidinggevende rol, net als persoonlijk en zakelijk in allerlei andere situaties waarin je samenwerkt.

Lees ook:  Wat is branding en hoe help je jouw eigen bedrijf ermee?

Illustratie header via iStock, credits: wowomnom

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy