De wintertijd is weer ingegaan: met deze tips voorkom je een dip

by Emma

De dagen worden korter, de nachten langer en de kou begint langzaam toe te slaan. Ja, het is weer die tijd van het jaar waarin de wintertijd ingaat. Voor velen is dat een trigger voor een mogelijke winterdip. Maar vrees niet, we hebben een paar tips verzameld om je door deze donkere dagen heen te helpen en je humeur op peil te houden.

Vitamine D en daglicht

De zon laat zich in de wintermaanden niet altijd even vaak zien, maar als hij dat wel doet, probeer er dan maximaal van te profiteren. Maak een wandeling buiten zodra je merkt dat er wat straaltjes tevoorschijn komen. Extra goed is dat om direct in de ochtend te doen. Dat licht bevat namelijk relatief veel blauw licht, dat de productie van melatonine (waar je moe van wordt) remt. Daarmee vul je jouw vitamine D aan, wat weer een positief effect heeft op je stemming. Blijft het grauw, dan kan je er ook voor kiezen om die vitamine D in pil vorm te nemen of door middel van een daglichtlamp binnen te krijgen.

Beweging en frisse lucht

Dat je geen zin hebt om jezelf door weer en wind naar de sportschool te slepen, begrijpen we. Toch doet sporten – ook in de kou – wonderen voor je mentale welzijn. Maak er dus een gewoonte van om te bewegen, zelfs als het vriest. Een stevige wandeling of een fietstocht kunnen je energieniveau een boost geven en zo je humeur verbeteren. Onthoud dat regelmaat het belangrijkste is. Dus op dagen dat je het liefst op de bank met een dekentje zit, kan je er ook voor kiezen om met datzelfde dekentje een gentle yoga sessie te doen, bijvoorbeeld.

Lees ook:  Help, hoe verbeter ik mijn libido?!

Plan leuke activiteiten

Geef jezelf dingen om naar uit te kijken. Plan bijvoorbeeld een filmavond met vrienden, ga schaatsen, bezoek een museum of organiseer een gezellig etentje. Door leuke activiteiten in het vooruitzicht te hebben, kun je de wintermaanden een stuk aangenamer maken. Juist wanneer we meer aan huis gekluisterd zijn door het koude weer, willen we wel eens vergeten om onze sociale contacten te onderhouden. Maar laat je door die impuls niet verleiden en spreek regelmatig met je nauwe relaties af. Als je nou een goede vriend vraagt om met je mee te wandelen, sla je weer twee vliegen in één klap.

Foto header via iStock, credits: fotyma

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy