How to: 5 x zo onderhoud je je keramische pannen

by Redactie

Je weet vast dat er veel verschillende soorten pannen zijn die je gebruikt in de keuken. Keramische pannen zijn een populaire optie. Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het koken in tegenstelling tot pannen met een antiaanbaklaag. Maar hoe zorg je ervoor dat je keramische pannen hun goede eigenschappen behouden? Om antwoord te geven op die vraag, geven wij je in dit artikel een aantal nuttige adviezen over het onderhoud van keramische pannen.

Seizoensgebonden inbranden

Wanneer je keramische pannen voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om ze in te branden. Dit doe je in de oven. Hiermee zorg je ervoor dat het oppervlak temperatuurbestendig en non-stick blijft. Maak de pan eerst goed schoon en smeer heb vervolgens in met een laagje zonnebloemolie. Zet de oven om 250 graden en zet de pan gedurende 15 tot 20 minuten in de oven. Laat hem vervolgens afkoelen in de oven. Om het beste resultaat te behouden, herhaal je dit ongeveer één keer per jaar.

Gebruik de juiste olie tijdens het koken

Wanneer je kookt in een keramische wok of ander soort pan, gebruik dan zonnebloem- of arachideolie in plaats van boter. Waarom? Ze zijn goed bestand tegen een hoge temperaturen en geven geen schadelijke stoffen af bij verhitting.

Vervang boter en olijfolie met arachide- en zonnebloemolie wanneer je keramische pannen gebruikt. Dit zijn ideale oliën voor keramische pannen omdat ze een hoog rookpunt hebben en geen schadelijke stoffen afgeven bij verhitting.

Handwas

Bij keramische pannen is het ook van belang ze niet in de vaatwasser te stoppen, maar met de hand af te wassen. De chemicaliën in het vaatwasmiddel breken de keramische coating van de pan af. Daarom is het beter om ze met warm water, milde zeep en een zachte spons af te wassen.

Lees ook:  Restaurant Zheng: een culinaire én culturele reis door China

Vermijd metalen gereedschap

Wanneer je kookt, gebruik dan geen metalen keukengerei, want dit beschadigt de pan en geeft krassen af. Gebruik in plaats daarvan houten of siliconen keukengerei om krassen te voorkomen. Voor een paar euro koop je dit al bij verschillende kookwinkels of soms zelfs in de supermarkt.

Berg keramische pannen goed op

Wederom iets om beschadigingen te voorkomen, is je keramische pannen goed opbergen. Ook hiermee voorkom je krassen of breuken. Plaats de pannen in een kast of lade waar ze niet tegen elkaar stoten. Om je pannen nog beter te beschermen, gebruik je pannenbeschermers.

Het onderhouden van dit soort pannen is iets wat je regelmatig moet doen om ze zo mooi mogelijk te houden. Met deze tips weet je zeker dat je pannen een lange tijd meegaan.

Foto header via iStock, credits: miniseries

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy