Geef geluksgevoel cadeau: chocolade

Geef geluksgevoel cadeau: chocolade

Er zijn maar weinig mensen die niet van chocolade houden, en de positieve effecten ervan zijn ons al wel langer bekend. Naast het gelukkige gevoel dat we krijgen als we iets heel lekkers eten, zitten er ook daadwerkelijk stoffen in die goed zijn voor ons lichaam. En wat dacht je van al die combinaties die je ermee kunt maken? Dit zijn vier goede redenen om chocolade cadeau te geven (of er natuurlijk zelf van te genieten).

Je wordt er blij van

In chocolade zitten, behalve de suiker en vet die het zo ongezond maakt, veel stoffen die een gunstig effect hebben op je lichaam. Er zitten bepaalde stoffen in waar je een gelukkig gevoel van krijgt, zoals serotonine of fenylethylamine, de stof die je lichaam ook aanmaakt wanneer je verliefd bent. Door het te eten wordt er daarnaast endorfine aangemaakt in de hersenen, een stofje dat stress vermindert en een soortgelijk, pijn verlagend effect heeft als morfine.

Het werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend

Nog meer gunstige stofjes in chocolade: flavonoïden en lecithine. Flavonoïden zijn antioxidanten. Dit werkt bloeddrukverlagend en beschermt daarbij tegen hart- en vaatziekten. Lecithine heeft daarnaast een positief effect op je cholesterol.

Rijk aan magnesium

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een tekort hebben aan magnesium. Magnesium is een belangrijk mineraal voor de botten en spieren in je lichaam, en daarnaast voor de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium komt in verschillende hoeveelheden voor in veel (plantaardige) voedingsmiddelen, en in chocolade dus in een relatief hoge hoeveelheid.

Combinaties

En om die positieve eigenschappen voor je lichaam mee af te sluiten: chocolade bestaat in veel verschillende soorten en vormen en is eindeloos te combineren met andere producten, waardoor het je eigenlijk nooit kan vervelen. Pure, melk, of witte chocolade, chocolade met noten, met rozijnen of, je moet ervan houden, gecombineerd met sommige soorten fruit. En heb je al eens gedacht aan chocolade met een goed glas rode wijn?

Lees ook:  Malts lanceert nu ook in Nederland een exclusief whiskyplatform voor beginners én kenners

Chocoladegeschenken

De feestdagen lijken nog ver weg, maar de tijd voor het uitzoeken van relatiegeschenken kerst breekt alweer aan. Tijdens de feestdagen mag chocolade natuurlijk al helemaal niet ontbreken en is dan ook in vele varianten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan die vrolijke kerstkransjes in de boom, ontelbaar veel toetjesrecepten met chocolade of een luxe bonbon na het kerstdiner. Waar kun je mensen dus meer blij mee maken dan een chocoladepakket kerst als cadeau?

Foto header via iStock, credits: Chiociolla

0 comments on “Geef geluksgevoel cadeau: chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *