Waar een makelaar in de volksmond hoofdzakelijk met de huizenmarkt in verband wordt gebracht, richt een jachtmakelaar zich op het aan- en verkopen van boten en schepen. Dit gaat van zeilboten tot motorboten, vaak in de wat hogere prijsklassen. Bij de (ver)koop van boten met een hogere waarde zijn mensen eerder geneigd een makelaar in de arm te nemen dan bij de kleinere boten in een lagere prijsklasse.
Een tweede huis
Het kunnen bezitten van een boot is een vaak lang gekoesterde droom, helemaal wanneer je van plan bent langere tijd op reis te gaan en de boot tegelijkertijd een tijdelijk huis wordt. Maar ook voor dagjes varen in de vakantie is een boot een kostbaar en waardevol bezit. Of je nu zelf van plan bent een boot aan te schaffen, of juist je schip verkopen het doel is; het is altijd verstandig om een jachtmakelaar in te schakelen.
Kennis en inzicht
Een jachtmakelaar fungeert in eerste instantie als een tussenpersoon tussen de koper en de verkoper van de boot. Net als bij een huis, komt er veel kijken bij de verkoop van een boot en moet er veel geregeld worden. Hier kan een jachtmakelaar bij helpen. Als jachtmakelaar heb je zeer specifieke kennis van boten en de markt hieromheen. Zo moet je iedere boot op waarde weten te schatten (en dat is wat ingewikkelder dan bij een huis). En moet je de markt door en door kennen en een goed commercieel inzicht hebben.
Taken van een jachtmakelaar
Allereerst zorgt een jachtmakelaar ervoor dat de koop of verkoop van een boot goed verloopt. Maar dit is niet de enige taak. Omdat je als jachtmakelaar over een specifieke kennis van boten beschikt, kun je goed een adviserende rol aannemen. Mensen hebben vaak baat bij een goede begeleiding en advies tijdens het hele (ver)koopproces, om geen misstappen te maken.
Daarnaast komt er ook een stukje marketing kijken binnen dit beroep: hoe breng je een boot zo goed mogelijk op de markt? Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van advertenties, goede foto’s en wervende teksten. Ook hiervoor is een commercieel inzicht van belang.
Van advies tot (ver)koop
Kortom, bij een baan als jachtmakelaar bevind je je in een specifieke branche, waarbinnen je veel vrijheid hebt om je werk in te delen. Zo voel je je helemaal thuis op de commerciële markt en bezit je een handelsgeest. Maar kun je ook goed een adviserende en begeleidende rol aannemen wanneer klanten hier behoefte aan hebben.
Foto header via iStock, credits: Biletskiy_Evgeniy
0 comments on “Dream job: wat doet een jachtmakelaar?”