Review: Flexibel en comfortabel roadtrippen met de Mazda CX-30

by Petrick de Koning

Bij het plannen van de zomervakantie gaat het bij ons niet alleen over de bestemming. Het belangrijkste discussiepunt is: wie haakt wanneer aan en ook weer af. Dat geldt dan vooral voor  de twee studenten in het gezelschap met hun ‘overvolle’ agenda’s. Als je dan een roadtrip wilt doen door Frankrijk en Noord-Spanje vereist dat wel een auto die zoveel flexibiliteit kan bieden. En in ieder geval voldoende ruimte biedt voor vier volwassenen met bagage. Ook als die maximale bezetting maar een week duurt. Kom er maar in Mazda CX-30!

Verrassend ruim

De CX-30 is de kleinste crossover SUV in het assortiment van Mazda. En klein is eigenlijk niet het juiste woord. Want hoewel hij heel compact oogt door het vloeiende design is hij van binnen verrassend ruim. Vier volwassenen (180cm+) kunnen er heel prettig in vertoeven. Het fraaie en zeer strakke Japanse ontwerp zorgt voor een ruimtelijke beleving, voor en achter.  De neus van dit model oogt stoer en robuust zonder lomp te worden. Meer naar achteren loopt de koets best rond af. Toch heb je achterin ruim voldoende hoofd- en beenruimte. Wel zo prettig als de eerste etappe zo’n 1.400 km is.

Het eerste stuk was vooral snelweg. Met volle bepakking – perfect dat de kofferruimte niet alleen heel ruim is, maar ook een dubbele bodem heeft, waar je wandelschoenen, snorkels en ander klein spul makkelijk kwijt kan – ligt de CX-30 perfect op de weg. Sterker nog, hij lijkt het gewicht simpelweg niet op te merken. De 2.0 liter e-SKYACTIV X 137 kW motor met 186 pk heeft ruim voldoende power. En is lekker efficient, waardoor je niet al teveel tankstations hoeft aan te doen.

Lees ook:  Hyundai KONA Hybrid: een futuristische crossover voor de milieubewuste bestuurder

Review: Flexibel en comfortabel roadtrippen met de Mazda CX-30

Relaxed file-rijden

Zeker voor de langere stukken is het fijn dat dit model compleet uitgerust is met alle rijhulpsystemen die je maar wenst. Lane-assist en een dodehoekmelding in de spiegel, op het dashboard en in de HUD houden je bij de les. De adaptive cruise control is echt heel prettig, zelfs in de file maakt hij rijden wel heel relaxed (en veilig). Achter het stuur heb je sowieso goed zicht op alles wat je maar wilt weten tijdens een autorit.

De besturing is heel intuïtief. Je regelt alles met de knoppen op het stuur of via de overzichtelijke display in het middenconsole. Via CarPlay of Android Car heb je ook je eigen apps bij de hand. Dat kan via een USB-C kabel of bluetooth. Het is wel altijd even wennen dat Mazda niet aan touchscreens doet. Je doet alles op het scherm met een old school draaiknop. Wel zo veilig vinden ze, en terecht.

Review: Flexibel en comfortabel roadtrippen met de Mazda CX-30

Rijden als vorsten

Onze roodtrips bestaan nooit uit alleen maar vlakke kilometers vreten. We proberen er altijd zoveel mogelijk variatie in te brengen. Steden, dorpen, maar ook hooggebergte en de kust. Dat vraagt om een veelzijdige auto. Met name in  bergachtig gebied met veel hoogteverschil en haarspeldbochten was het super dat we zelf konden schakelen. Met soepele handgeschakelde 6-bak was heel eenvoudig om te anticiperen. Ook maximaal beladen, hadden we genoeg tractie om soepel tegen de bergen op te rijden. Onder deze wisselende omstandigheden was de wegligging heerlijk stabiel. In combinatie met het comfort van de stoelen, reden we als vorsten.

Lees ook:  Alles waar je aan moet denken bij het kopen van je eerste auto

De bezetting maakt niet uit

Zoals gezegd nam de ruimte gedurende de trip van drie weken alleen maar toe. Het verhaal van de 10 kleine visjes, waarvan er telkens een verdwijnt, was duidelijk op ons van toepassing. Na de Pyreneeën hadden we een afhaker en een week later, toen we langs de middellandse zeekust reden, de volgende. De laatste etappe naar de Var en uiteindelijk weer naar Nederland deden we met z’n tweeën. Het maakte de CX-30 helemaal niets uit wat de bezetting was. Deze flexibele Crossover SUV bracht iedereen op een comfortabele en prettige manier naar de plek van bestemming. Wat wil je nog meer tijdens een roadtrip?

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy