Een relaxte RailRoadTrip naar Italië. Duurzaam op pad, zo doe je dat!

by Imke Walenberg

Duurzaam reizen, we willen het allemaal, maar het in de praktijk brengen is een tweede. Zonde, want dat het wel degelijk makkelijk kan, bleek toen ik laatst een duurzame ‘RailRoadTrip’* maakte naar en door Italië. Low Carbon Travels weet alles van duurzame rondreizen door Italië (en de Spaanse eilanden Ibiza & Formentera). Ze maakten voor mij een Train&Drives’ reisplan op maat en daarmee stapte ik op een zondag in mei in de trein richting Milaan voor een heuse RailRoadTrip…

RailAway gevoel

Er stond een lange reisdag op me te wachten met startpunt Den Bosch en eindpunt Milaan. Voor de terugweg wist ik dat ik een nachttrein zou hebben, dus juist leuk dat de heenreis overdag zou plaatsvinden. Ik keek ernaar uit om naar buiten te staren en het landschap langzaam te zien veranderen. Na een druk jaar voelde dit als een cadeautje. Even helemaal niets, behalve dan de overstappen in de gaten te houden. Eenmaal gesetteld in de trein had ik dan ook al snel de reisvibe te pakken. Zelfs toen ik in Duitsland merkte dat ik vertraging op aan het lopen was en een belangrijke aansluiting in Zwitserland daardoor ging missen, bleef die fijne vibe hangen.

Überhaupt vergt het reizen met de trein een bepaalde mate van flexibiliteit. Dat je op punt B gaat komen staat vast, maar tot die tijd zijn er heel wat variabelen die ‘mis’ kunnen gaan. Mijn hotline met het kantoor van Low Carbon Travels kon me gelukkig up-to-date reisinformatie geven. Op die manier wist ik dat ik niet in Basel ging overstappen, maar een andere trein naar Zürich moest nemen om vervolgens richting Milaan te gaan. En met het prachtige landschap dat langs me trok, voelde ik me warempel in een aflevering van Rail Away zitten. Helemaal toen we de bergen van Zwitserland trotseerden…

Nice to know: op de heenweg reden we door de Gotthard Base Tunnel, een 57 km lange spoortunnel tussen Zwitserland en Italië. De tunnel gaat dwars door het Gotthardmassief met pieken tot 3.000 m. Met maximaal 250 kilometer per uur, rijdt de trein er in 20 minuten doorheen.

Een kleine 12 uur nadat ik in de trein was gestapt in Den Bosch, zette ik voet op het perron van Milano Porta Garibaldi. En wat voelde dat goed! Zo’n vijftien jaar geleden mocht ik een klein jaar wonen in deze machtige stad, vanwege de Erasmus uitwisseling die ik deed op de Universiteit Utrecht. En hoewel ik in die tussentijd heel vaak nog in Italië ben geweest, kwam Milaan er niet meer van. Het voelde als vanouds en oude herinneringen van mijn leven als studente aan de Università La Statale kwamen weer naar boven. Inmiddels was het al half tien ‘s avonds en was het nog, gelukkig, maar een klein stukje naar mijn hotel voor die nacht. Een Birra Moretti mocht niet ontbreken om de eerste reisdag af te sluiten.

Lees ook:  Auto importeren, 4 dingen die je moet weten

Van trein naar elektrische auto

De volgende ochtend vroeg stond het tweede deel van de reis op de agenda. Met de bus naar het vliegveld Milano Linate om mijn elektrische auto op te halen. Een voordeel was dat ik al vaker in elektrische auto’s gereden had. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het zeker aan te raden om je van tevoren even goed in te lezen. Low Carbon Travels geeft gelukkig goede tips. Uiterst goed gehumeurd stapte ik in de Opel Mokka die op mij wachtte. Zoveel zin in de roadtrip!

Laden maar

De eerste stop was het Lago d’Idro. Een rit die ik mooi kon opknippen in tweeën, zodat ik onderweg het Museo Mille Miglia én Brescia kon bezoeken. Het opknippen van de reis is niet alleen leuk maar ook praktisch. Zo kan de auto tussentijds laden. Een laadpaal vinden gaat overigens vrij eenvoudig. Als je ENEL app installeert, heb je een overzicht van alle (beschikbare) laadpalen, inclusief de snelladers.

Het Mille Miglia museum is hét museum van de legendarische race “Mille Miglia”. Het ligt aan de rand van Brescia en is gelegen in het prachtige klooster van Saint Eufemia. Ook als je geen autoliefhebber bent is het een aanrader; niet alleen schitterende oldtimers die mee hebben gedaan aan de race zijn er te zien, ook krijg je van alles mee van de Italiaanse cultuur en geschiedenis ten tijde van de races.

Culturele hoofdstad Brescia

De stop in Brescia is sowieso aan te raden, wat een leuke overzichtelijke stad is dat! Dit jaar is het de Italiaanse Culturele Hoofdstad (samen met Bergamo). Een extra reden voor een bezoek. Qua grootte is Brescia vergelijkbaar met Breda. Zelf parkeerde ik de auto gratis aan een laadpaal net buiten het centrum. Vervolgens wandel je zo het oude centrum binnen en dan is het goed struinen door de mooie straatjes en over de vele pleinen. Hoogtepunt was mijn bezoek aan de Pinacoteca Tosio Martinengo. Het prachtige museum met voornamelijk schilderijen van lokale kunstenaars uit de dertiende tot de achttiende eeuw. Toen ik er was had ik het geluk dat er ook een tijdelijke expositie was van niemand minder dan David LaChapelle.

Lees ook:  5 x de leukste activiteiten om als (jonge) vader met je kind te doen

Glampen aan het Lago d’Idro

Mijn reis vervolgend was het nog maar een uurtje naar mijn eindbestemming voor de volgende drie dagen: Lago Idro Glamping Boutique van Vacanze col Cuore. Idyllisch gelegen aan de oevers van het Idromeer. Vacanze col Cuore is specialist in glamping in Italië. Kleinschalig vakantie vieren in de natuur staat centraal. De glamping aan het Idro meer is nog maar net een klein jaartje open. Het is een heerlijke plek om te vertoeven. Zelf sliep ik in een zogenaamde Airlodge, een tent met twee verdiepingen op nog geen 100 meter van het meer. De Glamping Boutique is voorzien van alle luxe zoals een restaurant waar je echt goed kan eten (in een leuke sfeer) tot aan zwembad met glijbanen en supermarktje voor alle essentials. Erg handig zijn de twee laadpalen voor de elektrische auto.

Rondom het Lago d’Idro

Het Idromeer ligt op ongeveer 30 km van het bekende Lago di Garda. Hier geen massatoerisme zoals aan het Gardameer, maar ongerepte natuur en Italiaans leven volgens authentiek recept. Als je van outdoor activiteiten houdt, ben je hier zeker ook op het goede adres. Rondom het meer liggen schilderachtige dorpjes zoals Crone, waar je op woensdag een marktje kan bezoeken. Iets verder in de bergen ligt het Lago di Ledro, waar je het Museo delle Palafitte (paalwoningen) kan bezoeken. Ook deze omgeving ademt vintage Italian life uit. Tip: als je toch naar het museum gaat is een uitstapje naar het dorpje Lemone sul Garda een aanrader. Bekend van de citroenindustrie en het heeft een prachtige ligging.

Op naar de Chianti streek

Na drie dagen aan het Lago d’Idro ging mijn trip verder. Van de beboste bergen richting het heuvelachtige landschap van Toscane. De eindbestemming was glamping Orlando in Chianti. Het is een geweldige weg om te rijden, want onderweg kom je langs zoveel plekken die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn om even te stoppen. Mijn eerste stop (en oplaadpunt van de auto) was bij Il Museo del Balsamico Tradizionale, net voorbij Modena. Dit is dé plek waar de enige echte balsamico vandaan komt. De azijn wordt namelijk van trebbianodruiven gemaakt die in deze omgeving groeien. In het museum krijg je een kijkje in het eeuwenoude productieproces van balsamico en mag je natuurlijk ook proeven. Om het compleet te maken steek je na je bezoek het pleintje bij de toren over want daar zit een gelateria (la gelateria artiginiale dit Spilamberto) die balsamico ijs verkoopt. Aanrader!

Een ander balsamico proeflokaal is Acetaia Bertoni. Ook hier kom je het échte verhaal achter de balsamico te weten. Daarnaast kan je er DiGusti Limoncióccolat, Italiaanse Chocolade Limoncello, proeven!

Mijn tweede stop op weg naar de Chianti streek is Bologna, ook wel de culinaire hoofdstad van Italië genoemd. Ik parkeerde mijn auto weer gratis aan een laadpaal aan de rand van de stad en nam daarna de bus richting het centrum. Dat scheelt veel gedoe en de auto laadt meteen op. Ook hier is een middagje struinen door deze stad veel te kort, maar toch is het goed proeven als je verder niet per se een doel hebt. Vanzelfsprekend mag je het Piazza Maggiore niet overslaan met haar imposante Basilica di San Petronio.

Lees ook:  4 x zo krijg je plezier in thuisfitness

Na Bologna rijden we door naar onze glamping accommodatie van die nacht. In de heuvels van de Chianti streek ligt het mooie Orlando in Chianti, ook deze glampsite is van Vacanze col Cuore. Met haar glooiende ligging is het goed ‘glampen’ op deze plek. Er zijn een aantal kampeerplekken en verder heel veel soorten accommodaties, van mobile home tot lodge tent en zelfs een schoolbus! Daarnaast koel je in het meer dan riante zwembad goed af aan het einde van een zomerse dag.

Giro van mooie stadjes

Vanuit de glamping kan je een perfecte ‘giro’ maken in de omgeving. Ik maakte een rondje langs achtereenvolgens Castello di Albola, Volpaia, Radda in Chianti, Greve en als laatste Florence, want tja…, Florence mag je natuurlijk niet overslaan wanneer je hier bent. Al is het maar om héél even te proeven van de stad, precies wat ik deed. Slechts één avond had ik in Firenze, maar huur je een elektrische fiets (die staan overal verspreid door de stad), dan kan je al fietsend toch prima sfeer proeven en wat culturele highlights meepikken.

Huiswaarts met de nachttrein

Na Florence was het tijd om weer huiswaarts te gaan. Dat betekende eerst nog een roadtrip naar Milaan, inclusief een keer opladen (plannen is key met een elektrische auto!). Vervolgens nam ik in Milaan de trein van Basel en stapte daar over in de nachttrein naar Nederland. Een absolute aanrader overigens. Wellicht is het wat behelpen met slapen in zo’n trein (hoewel de slaapcouchettes prima zijn uitgerust) maar het was de perfecte afsluiter van mijn RailRoadTrip. Verdwijnend in de nacht, denderend over het spoor kon ik nog lang nazwijmelen over mijn mooie, duurzame, week door Italië…

Meer informatie over een RailRoadTrip door Italië inclusief luxe glamping lees je op www.lowcarbontravels.nl en www.vacanzecolcuore.com.

* dit artikel verscheen eerder in Il Giornale Italië Krant:

Il Giornale

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy