3 x tips voor een goed onderhouden auto, het hele jaar door

by Redactie

Wil je het hele jaar door optimaal van jouw auto genieten, dan is het zaak je auto goed te onderhouden. Alle seizoenen door. Want in de winter heeft je bolide weer een ander soort ‘verzorging’ nodig dan in de zomer. Waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan snel verder:

Brandstof

In de zomer verbruikt je auto minder brandstof dan in de winter. En nice to know; in de stad verbruik je meer dan op de snelweg. In de winter tank je bij de pomp benzine die zogenaamd ‘vluchtiger’ is dan in de zomer. Oftewel, deze benzine heeft een lagere verbrandingswaarde dan gewone benzine. Deze vluchtige benzine is nodig omdat de lucht in de winter dikker is. De verbranding komt daardoor moeilijker tot stand. Ook niet onbelangrijk is dat de wegen in de winter viezer zijn dan in de zomer. Hierdoor is er meer rolweerstand is en verbruik je dus meer benzine. Slim dus om extra lief tegen je auto te zijn in de winter. En ben je in de bergen in de winter en ligt er sneeuw? Doe op tijd sneeuwkettingen om, dan scheelt ook een hele hoop energie. Letterlijk en figuurlijk!

Banden

Als je optimaal wilt rijden in de zomer en winter, dan kan je het beste aparte zomerbanden en winterbanden nemen. Je denkt misschien dat het niet zo veel uitmaakt, maar het hele jaar doorrijden met dezelfde banden is zeker niet ideaal. Zo heb je in de zomer met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Door het karakter van winterbanden, die zijn ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en sneeuw, wordt het effect bij hoge temperaturen veel minder goed. Analyseer je eigen rijgedrag dan ook goed, om te bepalen welk type banden het beste bij jouw auto én rijstijl passen.

Lees ook:  Betoverende plekken voor een droomvakantie binnen Europa

Frisse lucht

Met hoger, zomerse temperaturen kun je bijna niet zonder airco. Maar wist je dat ook in de andere seizoenen de airco vrij onmisbaar is? In de zomer zorgt ie dus voor frisse lucht. Maar de airco heeft in de winter de super belangrijke taak te voorkomen dat de ruiten beslaan (of ze juist te laten ontwasemen). En dat wil nog wel eens gebeuren door natte kleding of de vochtige buitenlucht. Je airco op de juiste manier inzetten hoort dus ook zeker bij het onderhouden van je auto.

Foto header via iStock, credits: Koonsiri Boonnak

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy