Slow Travel: wat is het en hoe doe je het zelf? Zo ontdek je het plezier van reizen opnieuw

by Emma

De wereld wordt steeds sneller, en tijd daarmee steeds kostbaarder. Daarom is het niet gek dat ‘slow travel’ ook steeds populairder is geworden. De kern ervan is een mentaliteitsshift die ons aanmoedigt om een ontspannen tempo te omarmen, ons onder te dompelen in lokale culturen, en te genieten van elk moment van de reis. De kwaliteit van ervaring prioriteit geven boven het afvinken va toeristische attracties, dus. Met andere woorden: als je hunkert om te ontsnappen aan de drukte van alledag en écht contact wil maken met de wereld om je heen, begin dan met je eigen slow travel avontuur. Met deze tips leer je hoe je dat doet.

Plan met een doel

Bij slow travel is de reis net zo belangrijk als de bestemming. Ja, ja, een cliché, we weten het. Maar het is een cliché voor een reden. Begin met het selecteren van een plaats die resoneert met je interesses en waarden. Onderzoek de geschiedenis, cultuur en lokale tradities om de regio beter te leren kennen. Zoek naar accommodaties die de essentie van de bestemming belichamen, zoals gezellige bed & breakfasts of juist duurzame eco-lodges (het is maar wat je hartje begeert). Plan zorgvuldig om alle betekenisvolle verbindingen en ervaringen te creëren.

Doe het rustig aan

In plaats van te haasten van hot naar her, draait slow travel om het vertragen zodat je écht op kan gaan in je omgeving. Kies dus voor een rustig tempo en neem de tijd om minder bekende plekjes van je bestemming te verkennen. Dwaal door lokale markten, ga in gesprek met de lokale bevolking (ook als je de taal niet helemaal beheerst, oefen maar!), en geniet van de regionale delicatessen. Door te vertragen merk je de kleine details op die een plek uniek maken en een reis memorabel.

Lees ook:  Getest: de Peugeot 3008 GT-Line, een stylish krachtpatser

Duurzame keuzes

Wie voor slow travel kiest, kiest ook voor duurzaam toerisme. Ga voor milieuvriendelijke vervoersmogelijkheden zoals treinen, fietsen of zelfs te voet. Steun lokale bedrijven en ambachten door bewust te winkelen en boek bij accommodaties  die prioriteit geven aan duurzaamheid en verantwoord toerisme. Beste manier om dat te doen? In je gebrekkig buitenlands gewoon vragen aan de lokale bevolking. Zo kom je op de beste plekken terecht.

Ontkoppel om te verbinden

En tot slot, misschien wel een van de belangrijkste tips: ontkoppel je van alle schermpjes om je heen! Beperk het gebruik van apparaten, dompel jezelf onder in de schoonheid van de omgeving en laat die constante behoeftes aan updates en meldingen lekker los. Dat zal in het begin nog wel even wennen zijn, maar een reiservaring wordt er écht beter op (ook zonder Instagramwaardige kiekjes).

Foto header via iStock, credits: Mikhail Sotnikov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy