Review Mazda CX-60: alle ruimte, comfort en pure power voor de perfecte roadtrip

by Petrick de Koning

Ik ben de Mazda CX-60, het vlaggenschip van het Japanse automerk, al op verschillende manieren tegengekomen. Zo was ik van de partij bij de Nederlandse introductie in Grave. Eind vorig jaar bezocht ik nog een fotoworkshop met het design opperhoofd van Mazda. Hierbij stond de Plug-in Hybride SUV vol in de spotlights. Helaas was het er nog niet van gekomen wat langer in deze auto te touren. Een roadtrip naar Duitsland bood de ideale gelegenheid de ins & outs van dit topmodel te testen. En geloof me het was een waar genoegen.

Als je de Mazda CX-60 voor het eerst ziet, maakt hij een robuuste indruk. De neus is geprononceerd en heeft een stoere, uitdagende grill. Ik ging op pad met de Homura-editie in de kenmerkende rode kleur. Een echte eye-catcher. Hoewel het een fikse SUV is, oogt het design op geen enkele manier plomp. De lijnen zijn vloeiend, subtiel en geïnspireerd op traditionele Japanse designtechnieken, zoals Kodo.

Perfecte score

Tot zo ver de looks. Maar als je met vrienden een lang weekend op pad gaat, tellen ook andere eigenschappen. Allereerst comfort en ruimte natuurlijk. Op dat vlak haalt de CX-60 de perfecte score. Zowel voorin als achterin zit je als volwassene (1.90+) ronduit riant. De been- en hoofdruimte zijn gewoon goed. Voorin stap je in een ruime cockpit die qua ergonomie dik in orde is. De stoel- en stuurpositie is op maat in te stellen en de auto onthoudt dit nog ook. Maar ook op andere plekken is de ervaring meer dan prettig.

Lees ook:  Een auto leasen als startende ondernemer. Waar moet je rekening mee houden?

Review Mazda CX-60: de ruimte, comfort en pure power voor de perfecte roadtrip

Balans en luxe

Achter het stuur heb je een perfect overzicht. De cockpit is compleet uitgerust en bevindt zich in een interieur dat balans en luxe uitstraalt. Over elk detail is nagedacht, van stiksel en (natuurlijke) materiaal keuze tot kleine kleuraccenten. De bestuurder heeft alle relevante informatie en knoppen binnen handbereik. Naast de klokken in het dashboard is er ook nog de HUD. Zo ben je altijd goed op de hoogte van snelheid, directe omgeving en navigatie zonder dat je je ogen van de weg hoeft te halen.

Interieur

Als je naar rechts kijkt, heb je een helder scherm voor je en een logische set old school knoppen. Voor de veiligheid biedt Mazda geen touchscreen. De centrale knop in het ruim bemeten en stijlvolle middenconsole geeft je volledige controle over alles wat je wilt bedienen. Bovendien kan je medepassagier dat allemaal eenvoudig van je overnemen.

Veiligheid voorop

Veiligheid is ook het kernwoord voor alle rijhulpsystemen. De dodehoekmelding krijg je maar liefst op drie plekken. Op de HUD, in je dashboard en in de zijspiegel. Verder is er lane assist en wordt de afstand tot een voorligger gemonitord. De cruise control is adaptief, waardoor je echt ontspannen en veilig kunt rijden. De auto helpt je subtiel te anticiperen, zonder dat je het idee hebt alle controle uit handen te geven.

Ook elektrisch rijden

Hoewel CX-60 een relatief zware auto is, heeft hij voldoende power. Met de combinatie van een 2.5 Skyactive motor en een elektromotor heb je meer dan genoeg pk’s om zowel in de stad als op de snelweg prettig te rijden. Ook met vier personen en flink wat bagage (waarvoor bijna vanzelfsprekend veel ruimte is). De achttraps-automaat zorgt dat alle kracht op een soepele en vloeiende manier wordt vertaald naar snelheid. En hoe fijn is het dat je zo’n 75 km elektrisch kunt rijden. Tijdens de roadtrip namen we niet altijd de tijd om op te laden, maar zodra de kans zich voordoet, is het natuurlijk slim dat wel te doen. Dat scheelt uitstoot en kosten.

Lees ook:  5 x de tofste campers 'du moment'

Ein wirklich tolles Auto

Oké, hoe is het nou een roadtrip met de CX-60? Wat mij betreft is er maar één conclusie: super! De combinatie van ruimte, elegantie, comfort en pure kracht zorgen dat je extreem ontspannen met deze auto op pad kunt. Je hebt heerlijk de ruimte, zowel voor passagiers als voor bagage. In de wat krappere parkeergarages, bijvoorbeeld van je hotel, moet je wel even goed opletten, gelukkig zijn de camera’s en sensoren dan je beste vriend. De rijeigenschappen zijn ook heel prettig. Of je nou in hartje Keulen of op de Autobahn rijdt, je ervaart souplesse en veiligheid. Dus: Der Mazda CX-60 ist ein wirklich tolles Auto!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy