Met dit klimaatpakket maak je je tuin klimaatproof (+ 10 klimaatproof tuintips!)

by Redactie

Met de zomer voor de deur (en een natte lente) leeft de natuur helemaal op. Maar het nieuws drukt ons ook met de neus op de feiten. Denk maar aan de overstromingen in Italie op dit moment. Het weer wordt kortom extremer en dat heeft invloed op de natuur én op onze tuin. Om beiden een handje te helpen roept Natuurmonumenten iedereen op om de tuin, hoe klein of groot ook, klaar te maken voor de toekomst met het klimaatpakket. Een pakket met 10 eenvoudige tuintips van Nederlandse boswachters. En leuk: vanaf vandaag kan je het klimaatpakket aanvragen via Natuurmonumenten.nl/gratisklimaatpakket.

Extreme droogte én heel veel water

Door klimaatverandering wisselen periodes van extreme droogte en wateroverlast elkaar af. Er valt niet meer neerslag, maar het valt in relatief steeds kortere periodes. Dit zorgt voor problemen in veel steden, in de landbouw en in de natuur. Maar we kunnen daar met z’n allen zeker iets aan doen. Bijvoorbeeld door regenwater de ruimte te geven en in perioden van veel regen het water op te vangen en vast te houden. In plaats van het zo snel mogelijk af te voeren.

Van tegels naar groen

Een toekomstbestendige-, ofwel klimaatproof tuin: waar begin je als tuinbezitter, zonder al te groene vingers? Een tuin wordt klimaatproof door eerst wat tuintegels te verwijderen. Met een regenton leg je een reserve aan voor drogere periode. Eigenlijk zoals de boswachter dat doet met sloten, vennen en poelen in de natuurgebieden. Met vrolijke zomerbloeiers trek je bijen, vlinders en andere insectensoorten en versterk je de biodiversiteit. Alle tien de tips vind je in het klimaatpakket, met hieronder alvast een ’tipje’ van de sluier. Heb je geen tuin? Onderzoek dan wat je in de wijk kunt doen of maak je balkon of dak extra groen.

Lees ook:  Balans opmaken: zo til je jouw bedrijf in 2023 naar een nieuw level

Tip 1  | Mag het een steentje minder?

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 aan tuin en bijna de helft (!) daarvan is betegeld. Zonde. Vervang je tegels door groen dan kan regenwater de bodem inzakken en trekt je tuin bovendien meer dieren aan!

Tip 2   | Plaats een regenton

Laat al dat kostbare regenwater niet zomaar via de regenpijp in het riool verdwijnen. Vang het op in een regenton en bewater er je planten mee in drogere perioden. Gratis en bovendien  nog beter voor je planten ook: er zit minder kalk in regenwater dan in kraanwater.

Tip 3   | Leg een vijver aan

Een vijver vangt water op én houdt het langer vast. Tegelijk geeft een vijver een enorme boost aan de biodiversiteit in je tuin. Al is een vijvertje nog zo klein, er komt een heleboel klein leven op af.

Foto header via iStock, credits: Patrick Daxenbichler

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy