Koken op de Big Green Egg doe je zo. Herman den Blijker geeft live tips in Batavia Stad!

by Imke

Als er één kooktrend haar intrede heeft gedaan in Europa, zo’n 20 jaar geleden, dan is dat wel de trend van buitenkoken op de Big Green Egg. Een Big Green Egg is een zogenaamde Kamado, een BBQ van keramiek, origineel afkomstig uit Azië. Nice to know: meer dan 3.000 jaar geleden werd er in dat werelddeel namelijk al gekookt op houtgestookte kleiovens. Deze voorgangers van de Big Green Egg werden daar ontdekt, omarmd en meegenomen door de Japanners. In Japan gelegerden Amerikaanse soldaten proefden destijds hoe smaakvol en sappig de gerechten waren die door de Japanners in de kamado werden bereid. De soldaten uit de VS namen er eentje mee als souvenir naar huis. Liefkozend noemden ze deze kleiovens een ‘kamado’ (oven of haard). De Big Green Egg werd destijds doorontwikkeld, de keramiek van de EGG is mede ontwikkeld door NASA.

Heb je zelf een Big Green Egg of ben je van plan er één aan te schaffen? Lees dan vooral verder. Want Herman den Blijker geeft met Hemelvaart een aantal demo’s met dit mooie buitenkooktoestel in Batavia Stad.

Nog even over het ‘groene ei’

We weten nu dat de Big Green Egg haar oorsprong kent in Azië, maar hoe is ‘ie dan zo populair geworden in de VS en daarna in Europa? Het was in 1974 (bijna 50 jaar geleden dus!) dat de eerste Big Green Egg werd geïntroduceerd in de VS. Gemaakt van keramiek, en niet meer van klei. Twintig jaar geleden werd de EGG geïntroduceerd in Nederland. Wat deze type BBQ nu zo bijzonder maakt is dat door de hoogwaardige keramiek én de vorm een perfecte luchtcirculatie ontstaat. Waardoor de ingrediënten op een gewenste temperatuur gelijkmatig garen. Je kunt er niet alleen mee grillen. Je kan er ook mee bakken, koken, roken, wokken en stomen. Daarnaast is hij perfect voor low-and-slow bereidingen. Deze kooktechnieken lenen zich voor allerlei soorten ingrediënten, van vlees en vis tot aan groenten en fruit. Door die perfecteluchtcirculatie creëer je een optimale smaakbeleving, met subtiele roasting taste.

Lees ook:  Het wielerseizoen is weer van start: belangrijke etappes in April!

Herman komt naar Batavia Stad

Wil je je BBQ skills verbeteren of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden van dit mooie, groene, keramische ei? Kom dan vooral op 18, 19 en 20 mei naar Batavia Stad. Herman den Blijker komt dan namelijk met zijn keukenteam naar Batavia Stad om te laten zien (en proeven) hoe je de lekkerste gerechten maakt op de Big Green Egg. Herman is zelf aanwezig op 18 mei en op de overige dagen worden de demo’s gegeven door zijn team van restaurant GOUD. Ook zal er een Big Green Egg demo-chef aanwezig zijn (Leonard Elenbaas) die al je prangende vragen kan beantwoorden. Iedere dag vinden er twee demo’s plaats; de eerste vindt plaats van 12.00 – 13.00 uur en de tweede van 15.00 – 16.00 uur. En…. er wordt iedere dag ook een Big Green Egg weggegeven!

Kom je ook? De locatie van dit culinaire event is op het plein voor Lacoste en Calvin Klein in Batavia Stad.

Foto header via iStock, credits: Rawpixel

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy