Het verhaal achter driemaal daags eten

by Redactie

De manier waarop wij tegenwoordig eten – drie maaltijden per dag met tussendoortjes – is een recent cultureel fenomeen en misschien niet de gezondste. Het is eerder wat wij doen omdat het altijd zo is gedaan.

Van de Romeinen tot aan de de Middeleeuwen

In de loop der tijd is het ontbijt in en uit de mode geweest. Het concept van drie maaltijden per dag leek misschien vreemd voor jagers-verzamelaars die ofwel dineerden ofwel in hongersnood verkeerden. De oude Romeinen, die gewoonlijk slechts één verdorven maaltijd per dag aten rond de lunchpauze, zouden ook gelachen hebben om het idee. In de 13e eeuw werd gezegd dat de keuze om ’s ochtends thee te drinken een van de zes manieren was om overvloed te voorkomen. En in de middeleeuwen was het gebruikelijk om twee porties per dag te eten.

Revolutie in manieren van eten

Koningin Elizabeth behoorde met haar ochtendontbijt van haverkoeken al tot degenen die het ontbijt populair maakten. Maar de industriële revolutie veranderde onze manier van eten helemaal. Plotseling hadden mensen de apparaten en de toegang tot goedkoop voedsel om een stijlvolle maaltijd als ontbijt in elkaar te flansen vanwege hun dagelijkse werktijden. Dit alles onderbroken door korte pauzes voor maaltijden, waardoor het hoofdgerecht verschoof van middagmaal naar diner.

De introductie van de cornflakes

Toen kwamen mensen als John Kellogg, die in 1894 per ongeluk cornflakes maakte door de oudbakken resten van gekookte maïs in een wals te rollen alvorens ze daadwerkelijk te bakken. Dit in een poging om afval te verminderen. Hij zag meteen een kans en als evangeliserend moralist en godsdienstfanaat begon hij zijn gewone volkorengranen te promoten als een gezondheidsverbetering die indigestie zou kunnen behandelen en masturbatie zou kunnen voorkomen. Bijna 130 jaar later zijn velen van ons nog steeds liefhebbers van de cornflakes. Ook dankzij de toegenomen geraffineerde wijze van voedselmarketing- en reclame-industrie en de toegankelijkheid van goedkoop junkfood. Of je nu drie keer per dag eet, je kunt altijd geld verdienen aan een live wedden om gezond te eten.

Lees ook:  Slapeloze nachten? Vanaf nu niet meer!

Het is belangrijk om te weten of wij dagelijks drie maaltijden nodig hebben om gezond te zijn, en het antwoord is een heel simpel nee. Ook al is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, ons metabolisme zal niet stilvallen als wij het overslaan. En er is geen biologische vereiste voor ons om drie maaltijden per dag te eten (of de recente trend van zes kleinere).

Wanneer wij honger hebben, worden wij ook beïnvloed door de verschillende chronotypen van ons circadiaans ritme. Wij kunnen ons voeden aan de verschillende dalen en pieken van onze honger, zolang wij vooral overdag eten en onze maag een paar uur de tijd geven om te absorberen voordat wij naar bed gaan. Dus wanneer onze lichaamsklok overgaat in de rust- en herstelmodus.

Luister naar je eigen biologische ritme

Andere elementen die van invloed zijn op de honger- en energiebehoefte zijn iemands activiteitsniveau en slaap. Deze kunnen dagelijks of wekelijks veranderen. Elke strategie is slechts voor sommigen ideaal, net zoals geen enkele strategie voor iedereen voortdurend ideaal is. McMillan zegt verder dat wij ons niet moeten laten beperken door vaste schema’s en herinnert ons eraan dat onze metabolische activiteit dynamisch is en reageert op onze voeding en bewegingsgewoonten.

Foto header via iStock, credits: Say-Cheese

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy