Halve bakken Ben & Jerry’s ijs, tegen halfbakken politiek beleid

by Redactie

Wist je dat mensen die momenteel wachten op hun asielaanvraag, na een wachttijd van zes maanden, maximaal 24 weken per jaar werken…. Dat is natuurlijk hartstikke krom. Helemaal als je weet dat op dit moment voor slechts 4% van de asielzoekers die mogen werken een vergunning wordt aangevraagd. Een collectief van wetenschappers, NGO’s, experts en werkgevers pleit al jaren voor het opheffen van deze 24-weken-eis. Het huidige Nederlandse beleid en de complexe procedure om een werkvergunning aan te vragen vormt volgens hen onnodige barrières voor zowel asielzoekers als werkgevers. Precies om die reden lanceerde Ben & Jerry’s deze week voor de Tweede Kamer de campagne ‘Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid’. Gericht op het recht op werk van asielzoekers in Nederland.

Contrast

Wat ook vrij schrijnend is dat voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, voor wie de barrières zoals de 24-weken-eis niet gelden, er al ruim 70.000 meldingen van tewerkstelling zijn gedaan. Daarnaast oordeelde de rechtbank in april dat de 24-weken-eis in strijd is met artikel 15 van de Opvangrichtlijn van het Europees Recht. De arbeidsmarkt staat juist te springen om menskracht. Tel daarbij op dat werk bijdraagt aan het behoud van zelfstandigheid en aan de integratiekansen en -motivatie van asielzoekers. Ook biedt het een kans beroepsvaardigheden te behouden, en verlaagt het de kans dat asielzoekers later een beroep doen op de bijstand. Haast alleen maar positieve kanten kleven er aan het geven van werkvergunningen…

Toolkit van Ben & Jerry’s

Ben & Jerry’s biedt al heel wat jaren via Up Collective werkplekken aan voor nieuwkomers. Op die manier ontdekten het bedrijf zelf hoe ingewikkeld werkvergunning aanvragen in Nederland kan zijn. Met een handige toolkit helpen ze nu andere werkgevers hierbij. Ook strijden ze met campagnes als ‘Together for Refugees’ en ‘Bescherm tieners op de vlucht’ voor de rechten van nieuwkomers in Nederland. Het doel van Ben & Jerry’s? Het recht op werk voor asielzoekers op de politieke agenda te krijgen.

Lees ook:  Top 5 wijn regio's in Europa: een heuse wijn-bucket list to go to!

Halve bakken Ben & Jerry’s ijs, tegen halfbakken politiek beleid

10.000 handtekeningen

Een petitie – met de beoogde 10.000 handtekeningen – wordt op 6 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. Met de petitie wordt opgeroepen om de barrières die de daadwerkelijke toegang tot arbeid belemmeren, weg te nemen.

De petitie als onderdeel van de ‘Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid’ campagne is via deze link te tekenen. Teken jij hem ook?

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy