Road to Marathon: in 3 maanden jezelf klaarstomen voor de kwart marathon

by Imke

Van origine ben ik een teamsporter. Dus hardlopen deed ik altijd wel, maar vooral om ‘op te warmen’ en conditioneel goed op niveau te blijven. Afgelopen januari besloot ik dat hardlopen eens naar een hoger plan te tillen. En hoe dat soms gaat met zulke dingen, het toeval wilde dat ik precies op dat moment gevraagd werd deel uit te maken van een groep journalisten die allemaal zouden gaan trainen voor de (kwart) marathon van Rotterdam. Dit in samenwerking met hardloop merk HOKA. Die uitdaging nam ik met beide handen aan. Wat uiteindelijk resulteerde in een eindtijd van 54 minuten (16 april jl.). Hoe de aanloop hier naar toe er uit zag? En wat ik de volgende keer anders of beter zou aanpakken? Ik neem je mee in mijn verhaal naar de kwart marathon van Rotterdam.

Coaching

Eén van de grootste privileges die we kregen als groep, was dat we een persoonlijke coach kregen. En wel in de vorm van de ervaren hardloopcoach Liesse-Lotte Hoogakker. Van haar kregen alle renners een op maat gemaakt trainingsschema, dat ons zou helpen om in een week of tien à elf ons beoogde doel te bereiken. Voor mij was dat doel: de kwart marathon (10,55 km) rennen onder het uur. Naast vrij strakke loopschema’s (langzaam opbouwen is echt het credo, alles om een blessure te voorkomen!) zaten daar ook oefeningen bij voor het sterker maken van je core en natuurlijk benen. Gemiddeld ging ik vanaf de eerste trainingsweek 3 tot 4 keer in de week hardlopen. Zo kon ik vrij snel en met structuur opbouwen naar lange duur trainingen. Ook kon ik zo goed aanvoelen hoe mijn lichaam op het trainingsniveau anticipeerde. Vervolgens was Liesse-Lotte daar, die mij altijd kon voorzien van advies en richting.

Lees ook:  Actief ontspannen? Zo doe je dat!

When the shoe fits…

Volgende letterlijke stap, was de schoen. Want zonder goede hardloopschoen ben je niets als hardloper. Draag je schoenen die je te weinig steun en/of demping geven, dan loop je zo je benen én voeten kapot. Je kan je hardloopschoenen online bestellen, maar meest verstandig is toch echt ze in een winkel te passen. Door jouw hardloop-ervaring te delen, je voeten goed op te laten meten en ook uit te spreken wat je doelen zijn krijg je ook daadwerkelijk de juiste shoe fit aangemeten. Hoka, de officiële sportswear-partner van de NN Marathon Rotterdam, doet dat super. Niet alleen door te luisteren naar je wensen, maar ook simpelweg vanwege hun aanbod in hardloopschoenen. Bij mij kwamen we uit op de Bondi 8, een stabiele en dempende neutrale hardloopschoen.

Bondi 8

De Bondi 8

Daarnaast is ook de nieuwste Clifton 9 geschikt, want voor de ervaren hardlopers én beginnelingen met de juiste combinatie van snelheid en comfort. Uiteindelijk heb ik de kwart marathon op de Bondi 8 gelopen. Iets met eenmaal vertrouwen in één paar schoenen hebben….

Clifton 9

De Clifton 9

Marathon day

En toen was het zondag 16 april. Zondagochtend 9.15 u, om precies te zijn. Startplek was in de eerste wave van de kwart marathon. Oftewel in het ‘snelle vak’. De opbouw van de spanning was inmiddels al een tijdje aanwezig. Onder andere omdat we als ‘Hoka-team’ al de vorige dag aanwezig waren allemaal en we in hetzelfde hotel sliepen (Nhow), net als vele andere hardlopers met ons overigens. Bijzonder te voelen hoe je met z’n allen samen een soort van fuik in gaat van spanning en adrenaline enerzijds en enthousiasme anderzijds. Maar terug naar die start op zondag de 16e april. Het feit dat we in het snelle vak starten was een positief iets bleek. Want door het hoge tempo werd ik mee gestuwd door dit ritme, en liep ik mijn eerste kwart marathon sneller dan ik ooit had durven hopen. Met een dikke 54 minuten liep ik over de finishlijn. Super netjes en vooral ook: zonder daarna helemaal kapot te zijn. Fly Human Fly is de caption van Hoka, ik voelde hem die ochtend. Voor de volle honderd procent. Wordt vervolgd…. want over een maand blinkt de nieuwe loop aan de horizon waar ik me voor heb ingeschreven!

Lees ook:  Simpele gerechten met sterke smaken: brasserie Carstens is weer open, en hóé

Road to Marathon: in 3 maanden jezelf klaarstomen voor de kwart marathon

Road to Marathon: in 3 maanden jezelf klaarstomen voor de kwart marathon

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy