Ontdek de verborgen parels tussen Gent en Antwerpen langs de Schelde

Ontdek de verborgen parels tussen Gent en Antwerpen langs de Schelde

Op zoek naar een nieuwe reis vol verrassingen? Steek simpelweg de grens over naar de zuiderburen – wat prima te doen is met de trein – en geniet van de geschiedenis, cultuur én natuur. En de Scheldevallei is daar een prachtig stukje van, waar zo’n beetje alles samenkomt. Zo duik je in het Vlaamse verleden aan de hand van de unieke kastelen langs de rivier de Schelde, proef je er van lokaal gebrouwen bier tijdens je pitstop en kom je tot rust in de groene gebieden. Wij maakten het mee: deze plaatsen mag je niet missen.

Gent en omstreken

Reisliefhebbers die graag naar België trekken zullen zeker bekend zijn met het oude en prachtige Gent. Gek is dat niet, want los van de heerlijke koffie en de velen vega menu’s kent de stad ook nog eens een rijke geschiedenis. In het hart van de stad staat Gravensteen, de middeleeuwse burcht die je fantasie direct prikkelt en terugbrengt naar een tijd vol ridders en prinsessen. 

Gravensteen
Gravensteen

Minder bekend is een ander historisch hoogtepunt daar niet ver vandaan, dat toch echt niet mag worden overgeslagen. Bij het waterkasteel van Laarne verruil je de dikke stadsmuren van Gent voor dromerige groene weilanden met een slot van meer dan 700 jaar oud. En dat is inclusief (gruwelijke) verhalen over heksen en een indrukwekkende zilvercollectie. Tip: wie nóg meer wil proeven van die historie kan dat letterlijk doen in het restaurant in de bijgebouwen van het kasteel. Maar dan wel een tikkeltje culinairder.

Waterkasteel van Laarne
Waterkasteel van Laarne

Een indrukwekkende zilvercollectie, inclusief harnassen.
Een indrukwekkende zilvercollectie, inclusief harnassen.
Polders van Kruibeke
Polders van Kruibeke

Van Kruibeke tot Bazel en Beveren

Trek verder langs de Schelde en je komt terecht bij de polders van Kruibeke – 620 hectare aan pittoresk natuurgebied waar je op de sporadische jogger na vooral een stille oasis van rust zult tegen zult komen. En met een beetje geluk ook een bever, otter, vos of groepje reeën. 

Lees ook:  Getest: roadtrippen met de Volvo XC40 Inscription

Polders van Kruibeke

Vervolg je reis naar het nabijgelegen Bazel en je wordt geconfronteerd met het sprookjesachtige kasteel Wisselkerke. Te midden van een gracht en landschapspark – geïnspireerd op de Engelse vista – staat de waterburcht, gerestaureerd tot haar voormalige glorie, vol House of Cards-achtige verhalen van de vroegere bewoners. Wie inmiddels toe is aan wat gastronomisch vermaak, vindt in het dorp lokale lekkernijen. Een echte go-to locatie is bijvoorbeeld ’t Hofke van Bazel, waar groenten centraal staan en tot een hoger niveau worden getild. 

Kasteel Wisselkerke
Kasteel Wisselkerke
Doorkijkje kasteel Wisselkerke
Doorkijkje kasteel Wisselkerke
’t Hofke van Bazel, waar groenten centraal staan
’t Hofke van Bazel, waar groenten centraal staan

En ook hier, te Beveren, vind je in het kasteelpark Hof ter Saksen een groen hart vol prachtige tuinen en boomgaarden (met bomen van wel 350 jaar oud!). Het is nog even wachten, maar binnenkort opent er ook nog eens een restaurant. Op zo’n mooie locatie kan dat niet anders dan genieten zijn.

Kasteelpark Hof ter Saksen
Kasteelpark Hof ter Saksen

Verder naar Bornem, terug naar Antwerpen

Voor een van de indrukwekkendste kastelen langs de Schelde moet je nog nét wat verder om het plaatsje Bornem te bereiken. De statigheid van het monument Marnix de Saint Aldegonde zal geen enkele bezoeker ontgaan. Maar liefst duizend jaar aan geschiedenis vind je er terug. De eigenaar woont er nog steeds (al zal je hem niet gauw tegenkomen) en is uiterst trots op de pracht en praal van zijn familie. Zo heb je de oranje kamer die, zoals je al verwacht, volledig in oranje tinten is gehuld. Maar een echte buitenkans is de bijzondere collectie van de graaf. Hij heeft namelijk een voorliefde voor de gravures van Pieter Bruegel de Oude en bezit zelfs één van de grootste privé collecties ter wereld.

Lees ook:  4 x things to do in Amsterdam deze zomer
Monument Marnix de Saint Aldegonde
Monument Marnix de Saint Aldegonde


Kasteel Marnix

Voor een mix van modernere kunst en kennis over de geschiedenis van de plaats kan je ook terecht bij de Abdij van Bornem. Na het zien van al die kunst is het uiteraard tijd voor een Belgisch gebrouwen biertje. En de tip van de streek? De Bornem Tripel! 

En zo zijn we aan het einde van de reis gekomen. Dat betekende in ons geval terug per watertaxi langs de prachtige schelde naar Antwerpen. In drie dagen valt er dus heel wat geschiedenis, groen en gastronomie mee te maken – maar er is nog veel meer. Met andere woorden, dat betekent dat we nog maar eens terug moeten komen. 

0 comments on “Ontdek de verborgen parels tussen Gent en Antwerpen langs de Schelde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *