Hoe gebruik je minder plastic in je dagelijks leven?

by Emma

We gebruiken véél te veel plastic. Het zit in een groot deel van onze producten, verpakkingen van die producten, en zogenaamde microplastics zijn zelfs in ons bloed te vinden. En gezond is dat niet – niet voor de mens, niet voor de natuur. Een schrikwekkend beeld. Kan het ook wat minder? Jawel, en dat hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Hier drie onmisbare tips.

Hervul al die flesjes

Het is belangrijk om de hele dag door goed gehydrateerd te blijven, maar voor elke halve liter water hoef je geen nieuw flesje te kopen. Spoel die plastic flesjes die je hebt dus goed om, en gebruik ze gewoon nog een keer. Beter nog is om gebruik te maken van je herbruikbare waterfles. En, nog een tip: voor de koffiedrinker, raden we aan om je eigen mok/beker mee te nemen. Niet alleen op werk, maar ook naar je favoriete barista. Ze vullen ’m graag voor je bij. En dat is weer wat wegwerpplastic minder.

Check je cosmetica

Een veelal onbekend feit is dat er ook genoeg plastic te vinden is in je cosmeticaproducten – en dan hebben we het niet over de verpakkingen. Het is verschrikkelijk, maar helaas wel waar. Zo zijn het vaak microplastics die een scrub tot scrub maakt en bestaan er zelfs tandpasta’s waar de boosdoeners in terug te vinden zijn. Wil je daar liever niet je tanden mee poetsen, let dan op ‘poly’-stoffen (polyethyleen, -propyleen, -methyl methacrylaat) en nylon.

Shoppen? Bereid je goed voor

Niets is zo verraderlijk als je boodschappen doen om er pas bij de kassa achter te komen dat je wéér vergeten bent om een tas mee te nemen. Heb jij thuis ook een tas waar je al die overbodige plastic tasjes in bewaart? Dan doe je er goed aan om vanaf nu die herbruikbare tas mee te nemen. Als je – zoals velen van ons – vergeetachtig bent: stop er dan één in elke tas die je vaak gebruikt. Zo heb je er altijd eentje bij je.

Lees ook:  Eén op de vier honden slaapt bij het baasje in bed

Tot slot: er zijn nog veel meer manieren om aan zo’n ‘plastic dieet’ mee te doen. Een handige app die je daarbij helpt is ‘My Little Plastic Footprint’ – zeker voor de beginneling.

Foto header via iStock, credits: xmocb

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy