Een boomhut bouwen? Zo pak je dat aan.

by Redactie

Als kind droomde je er misschien al van; een eigen boomhut. Een echt stevige, waar je ook als ‘grown-up’ in kan klauteren en je terugtrekken. Het is zeker niet te laat om alsnog een boomhut in je eigen tuin te bouwen. Voor je kids…. maar misschien stiekem dus ook wel gewoon voor jezelf. Hoe je dat aanpakt? Wij geven tips en tricks voor de perfecte, magische boomhut.

Het klinkt misschien als een onmogelijke klus, een hut bouwen in een boom. Maar, als je de juiste basisstappen zet, dan hoeft het zeker niet ingewikkeld te zijn. Wel essentieel: de juiste boom vinden én goed hout gebruiken om de hut mee te bouwen (bijvoorbeeld zweeds rabat douglas). En ook wel lichtelijk van belang, een stukje durf. Je gaat immers op hoogte bouwen, dus je moet niet bang aangelegd zijn.

Ontwerp kiezen

Een boomhut bouwen begint bij het kiezen van een ontwerp en de juiste boom. De boom waar je in gaat bouwen moet diepe wortels hebben en takken die breed en sterk genoeg zijn om een huisje te houden. Veiligheid staat voorop immers. Op internet kan je eenvoudig zoeken naar allerlei boomhut ontwerpen. Tip: laat je niet verleiden tot een te moeilijk ontwerp, dat kan later nog altijd. Kies een basic huis model, en dat kan je later nog altijd uitbouwen tot een meer fantasierijk geheel. Zoals een vuurtoren, vogelnest of spookhuis.

Recycle en werk duurzaam

Extra leuk (en goed voor planet earth) is om gebruik te maken van gerecycled materiaal. Kijk wat je in de schuur aan materialen hebt staan en verwerk die ook in je boomhut. Het hout van een oude stoel kan je bijvoorbeeld prima verwerken in je ontwerp. Ook is het van belang om de boom waarin je werkt zo min mogelijk te beschadigen. Kijk daarom waar nodig hoe je op een andere manier de hut kan ondersteunen. De boom hoeft niet de hele hut te dragen. Je kan ook extra palen eronder plaatsen die meehelpen het gewicht te dragen. Daardoor blijft de boom ook gespaard. Leuk is ook om gaten te maken in je hout waardoor bestaande takken de kans krijgen om nog gewoon door te kunnen groeien. Mooi bij effect is dat dit er natuurlijk ook heel tof uit ziet.

Lees ook:  Waarom refurbed producten de oplossing zijn voor de toenemende e-waste

Afwerking is key

Wanneer je de hut hebt afgemaakt is het key om deze nog goed af te werken. Denk aan goed afschuren, zodat er geen splinters in (kinder)handen kunnen komen. Maar ook uitstekende spijkers wegwerken en andersoortige scherpe randjes. Eventueel kan je de hut nog voorzien van een likje gekleurde verf. Maar vaak is de houtlook toch wel het meest origineel. En last but not least… je boomhut heeft natuurlijk ook een naam nodig. Weet jij al welke naam?

Foto header via iStock, credits: Tgordievskaya

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy