4 x fijne kinderboeken om de scheiding van ouders een plekje te leren geven 

by Jill Buitenhuis

Wanneer ouders gaan scheiden is het moeilijk voor kinderen om te begrijpen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurd. Er komt angst naar boven, onzekerheid en andere emoties waar moeilijk mee om te gaan is. Al helemaal wanneer je nog maar zo klein bent… Er zijn een aantal boeken die geschikt zijn voor kinderen, om sommige dingen beter te leren begrijpen rondom de scheiding van hun ouders. We hebben er een paar voor je verzameld, die kunnen helpen bij de verwerking en om woorden te leren geven aan bepaalde emoties en gevoelens.

Bang boos blij

Bang boos blij is een boek over wat er gebeurd wanneer ouders gaan scheiden en vooral ook met de focus na de scheiding. Het is echt een doe-boek met allerlei invuloefeningen en vragen, die kinderen helpen om zichzelf wat beter te begrijpen. Zo kunnen ze de dingen die de kids voelen wat beter een plekje leren geven.

Van alles twee

Dit boek is een hulpmiddel om de problemen die ontstaan bij kinderen door een scheiding bespreekbaar te maken. Met dit boek hopen de schrijvers de kinderen te helpen met het onder woorden brengen van hun gevoelens. Het boek gaat over de papa en mama van Jordi en Sterre, die te veel ruzie hadden. Sterre denken ze dat het hun schuld is dat hun ouders gescheiden zijn. Ze willen ook graag allebei hun ouders zien, maar durven dat niet te zeggen… gevoelens die kinderen met gescheiden ouders meteen zullen herkennen. Het verhaal is voor kinderen van ongeveer 3 tot 9 jaar.

Lees ook:  Thuiswerken: de aanschaf van een printer, waar moet je op letten?

Heerestraat en Rozenlaan

Een boek voor tieners met gescheiden ouders. De ouders van Nina zijn net gescheiden, wat betekent dat zij vanaf nu met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen. Ook moet ze leren haar weg te vinden in deze nieuwe situatie. Haar vader krijgt een nieuwe vriendin die ook al twee kinderen heeft, haar moeder wandelt als een zombie door het huis… Een boek met veel herkenning voor tiener-meiden, precies waar de behoefte van veel tieners ligt.

Je hoeft het niet alleen te doen

Dit boek dient als buddy, gebaseerd op de Villa Pinedo-methode. Villa Pinedo is een stichting waarbij de kinderen met gescheiden ouders aan het woord zijn, want wie weet er nou beter hoe dat is dan zij zelf? Je kunt hier onder andere een buddy vinden wanneer je ouders net gescheiden zijn. Een maatje met wie je praat over wat je meemaakt. Het boek Je hoeft het niet alleen te doen staat vol verhalen van anderen, waar kinderen van 9 tot 16 jaar veel uit kunnen halen wat voor hen belangrijk is. Het is een eerlijk, open, veilig en kleurrijk boek dat hoop en lucht geeft.

Illustratie header via iStock, credits: Elizaveta Bochkova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy