Wat eten we in de toekomst? Het nieuwe ARTIS-Groote Museum geeft een nieuwe blik op onze plek in de wereld

by Emma

Wat eten onze kleinkinderen? En als jij jouw lievelingsgerecht bereidt, in hoeverre ben je dan afhankelijk van voedsel dat een verre reis heeft moeten afleggen voordat het op jouw bord terecht komt? Met dit soort vragen opent het nieuwe ARTIS-Groote Museum de installatie over het eten van de toekomst. Duurzaamheid staat voorop. Dat wordt vooral duidelijk door het verfrissende perspectief dat het museum biedt: dat jij en ik, als onderdeel van de natuur, elke dag weer kunnen kiezen voor een duurzame keuze. En hoe we eten is daarbij essentieel.

Van microbe tot dier

Het Hoofdgebouw op het Artis plein in Amsterdam opent na 75 jaren eindelijk weer de deuren. En dat met een heel nieuw concept. Waar het museum vroeger bedoeld was voor onderzoekers die daar allerlei objecten uit de natuur van achter glas konden bestuderen, is het nu een plek waar je juist kan ontdekken hoe jij verbonden bent met al het leven op aarde, van microbe tot dier. Een hele andere insteek dus. En in het kader van het veranderende klimaat extra belangrijk! De mens staat niet centraal, als ‘observator’ van zijn omgeving, maar is daar gewoon onderdeel van.

Wat eten we in de toekomst? Het nieuwe ARTIS-Groote Museum geeft een nieuwe blik op onze plek in de wereld

Bij de opening.

Samenwerking met chef-koks

De nieuwe multimedia installatie over voedselproductie maakt dat op creatieve wijze duidelijk. In samenwerking met verschillende chef-koks leer je over het menu van de toekomst. Zo is er aandacht voor lokale producten uit ieder seizoen, wordt de suggestie opgeworpen dat we ons eten juist langzamer moeten bereiden, en worden verhalen verteld over hoe je jouw culturele achtergrond op tafel terug kan zien. Ook delen wetenschappers en experts hun inzichten, met prikkelende vragen als gevolg. Zou jij bijvoorbeeld ooit een plofinsect eten (in plaats van plofkip)?

Lees ook:  7 x de leukste 'hidden gems' strandtenten in Nederland

Wat eten we in de toekomst? Het nieuwe ARTIS-Groote Museum geeft een nieuwe blik op onze plek in de wereld

De bijzondere combinatie van kunst en wetenschap, maakt het ARTIS-Groote Museum écht een bezoekje waard. Door middel van animaties, audiovisuele technologische snufjes en héél veel mogelijkheden voor interactie, biedt het museum daadwerkelijk waar het voor staat: een nieuwe perspectief op jezelf en jouw rol op aarde.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy