Spaartips voor als je een gat in je hand hebt 

by Jill Buitenhuis

De een kan ontzettend goed sparen en spekt de spaarrekening iedere maand met een flink bedrag. De ander strooit het geld overal uit waar het maar kan, om vervolgens aan het eind van de maand flink te balen van het bedrag op de spaarrekening. Voor die laatste groep voelt sparen dan ook vaak als een onmogelijke opgave. Maar op je geld letten is iets wat je kunt leren. Maar dan moet je wel weten hoé je jezelf hierin traint… Daarom verzamelden we allerlei spaartips voor je, die je helpen bij het leren sparen, inzicht geven in je uitgavepatroon en er ook nog eens voor zorgen dat je geld bespaart. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij het bedrag op je spaarrekening de aankomende maanden flink kan verhogen!

Check waar je op kunt besparen

De eerste en belangrijkste stap: inzicht krijgen in je uitgavenpatroon. Wat krijg je binnen en hoeveel geld geef je waaraan uit? Neem hier even de tijd voor en zorg dat je al je uitgaven helder krijgt. Maak een Excel-bestand aan en vul maar in. Door dit inzicht kom je erachter op welke vaste lasten je kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan het onder de loep nemen van je telefoonabonnement. Hoe zonde is het om te veel geld uit te geven voor wat je krijgt… gelukkig hebben wij de goedkoopste voor je opgezocht en hoef je dit zelf niet meer te doen. Met een sim only abonnement ben je verzekerd van de laagste prijs, het best geteste mobiele netwerk en houd je controle over je kosten. Je stapt zelfs over mét nummerbehoud, vaak een drempel die mensen voelen wanneer je overstapt naar een andere provider. Al voor een tientje (lees drie cappuccino’s bij een restaurant per maand), heb je onbeperkte belminuten, 500 sms’jes én 14GB razendsnel internet én extra geld op je spaarrekening. 

Lees ook:  Welke voetbalzaken bespreek je bij het koffieapparaat?

Maak ouderwetse potjes

Vroeger spaarden mensen door verschillende fysieke potjes te maken. Nu is dat wat minder gemakkelijk, maar alsnog mogelijk. De ‘Do, Dream, Destination methode’ werkt heel simpel. Je maakt verschillende doelen aan, geeft ze de namen Do, Dream en Destination en categoriseert je geld. 

  • Do: het online potje voor alle dingen die je graag wil doen. Denk aan lekker uit eten, op vakantie gaan, kleding kopen, een bezoekje brengen aan het museum. Zie het als je vrijetijds potje. 
  • Dream: dit potje is gericht op de lange termijn. In dit potje stop je al het geld wat je later ergens in wil investeren, of wat je uit wil geven aan iets waar je al heel lang van droomt. 
  • Destination: dit potje zijn de kosten die een specifiek doel hebben. Ook wel al je vaste en variabele maandelijks lasten. Denk aan je huur of hypotheek, boodschappen, abonnementen, verzekeringen, enzovoorts. 

Werken met deze potjes is een goede eerste stap voor mensen die moeite hebben met sparen. Ben je even onderweg en gaat het goed? Ga je potjes dan onderverdelen in sub-potjes, en maak ze specifieker. Werk vooral in stappen, om echt verandering aan te brengen in je uitgavenpatroon. Geld besparen wordt zo een eitje! 

Haal weekboodschappen

De laatste, superfijne tip die je helpt om te sparen én je ontlast van een hoop nadenkwerk gedurende de week. Weekboodschappen. Hoe fijn is het om je boodschappen voor de week in huis te hebben en niet iedere avond na te hoeven denken over wat je gaat koken. Naast dit grote voordeel, zorg je er met weekboodschappen ook voor dat je minder vaak in de supermarkt te vinden bent. Je bespaart dus op flink wat impulsaankopen. 

Lees ook:  5 manieren waarop jij jezelf kan opladen

Foto header via iStock, credits: okies3D

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy