Iedereen heeft het over ChatGPT. Maar wat is het precies? En hoe kan je het zelf gebruiken?

by Emma

Je komt het tegen in klaslokalen, op het internet en zelfs onder creatievelingen. Tegenwoordig is er geen ontkomen meer aan: ChatGPT is overal en iedereen heeft het erover. Maar wát is het precies? En kan jij het ook gebruiken?

OpenAI

Een chatbot dat van alles en nog wat voor je kan schrijven, van brieven tot scripts voor films en van brainstorm sessies tot het verzinnen van grappen. Het klinkt ingewikkeld – en ietwat intimiderend – maar eigenlijk werkt ChatGPT vrij simpel. Het is een taalmodel, ontwikkeld door OpenAI, dat menselijke taal beter probeert te begrijpen en na te bootsen, waardoor je het op veel manieren kan inzetten. Belangrijk is dat het dus zowel de betekenis van woorden en zinnen kan begrijpen, als de context waarin ze worden gebruikt. En precies daarom voelt het zo ‘slim’ aan.

Om er zelf mee aan de slag te gaan hoef je slechts een account op openai.com te maken en te verzinnen wat je precies wil. Jij bent namelijk de opdrachtgever: ChatGPT reageert op de prompt of vraag die jij stelt (ja, mocht je je vervelen en de limieten van kunstmatige intelligentie zelf willen testen, kun je dus ook uren lang chatten).

Toepassing

Waar moet je dat dan op toepassen? Dat kan dus eigenlijk op alles wat je maar wil. Zo kun je als iemand met een eigen bedrijf ChatGPT inschakelen voor het schrijven van productbeschrijvingen, het ontwikkelen van marketingmateriaal of het genereren van berichten op sociale media. Of denk groter. Want wat als jouw bedrijf nog in de startblokken staat? Jawel, ook hierin kan ChatGPT helpen, door bijvoorbeeld te komen met een stappenplan voor het lanceren van je online winkel.

Lees ook:  Een avond uit in Berlijn? Dit zijn dé plekken om naartoe te gaan

Over het algemeen is ChatGPT dus een hele veelzijdige tool die je voor een breed scala aan toepassingen kunt gebruiken. En als vlotte tekstschrijver, is ChatGPT misschien wel een redder in nood. Blijf wel opletten natuurlijk: ChatGPT denkt en redeneert niet, maar let alleen op hoe taal dat goed kan doen. Het blijft dus uiteindelijk aan jouw om te fact checken en de laatste correcties toe te passen. Maar een handige hulp, dat is het zeker.

Foto header via iStock, credits: Userba011d64_201

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy