How to: je dopamine-aanmaak op een natuurlijke manier stimuleren 

by Jill Buitenhuis

Dopamine, een stofje dat boodschappen van de ene cel naar de andere cel overbrengt in ons lichaam. Ook wel een neurotransmitter genoemd, die onderdeel is van ons beloningssysteem. Dopamine wordt aangemaakt in ons brein wanneer we plezier ervaren. Bijvoorbeeld wanneer we lekker eten, sporten, een feestje hebben of likes krijgen op een foto. Maar dopamine wordt ook aangemaakt door het nuttigen van alcohol, het roken van een sigaret of het eten of drinken van suiker. Externe invloeden die – meestal – niet even goed voor je lichaam zijn… wanneer je mindert met deze stoffen, en bijvoorbeeld stopt met roken, let op je eten of aan dry January hebt gedaan, weet je dat je lichaam op zoek gaat naar beloningen. Je lichaam krijgt immers niet meer de beloningen op de manier die het gewend is. Er zijn gelukkig genoeg natuurlijke manieren waarop ons lichaam dopamine aanmaakt. Lees verder om erachter te komen hoe je een dopamine tekort opmerkt en hoe je jouw dopamine-aanmaak weer op een natuurlijke manier stimuleert.

Hoe merk je dat je een tekort hebt?

Een dopamine tekort herken je aan de volgende symptomen:

  • Je voelt je lusteloos
  • Je bent moe
  • Je hebt niet zoveel zin in seks
  • Je kunt je niet goed concentreren
  • Je hebt last van geheugenverlies
  • Je ervaart cravings naar zoet eten en drinken

Herken je deze symptomen bij jezelf? Dan is het extra belangrijk om te luisteren naar deze signalen van je lichaam. Je lichaam heeft dopamine nodig!

Hoe stimuleer je een natuurlijke aanpak?

Je weet nu hoe je een tekort herkent. Gelukkig kunnen we het tekort aanpakken op een natuurlijke manier en zijn er geen sigaretten, wijntjes en likes nodig om dopamine extern te verkrijgen.

Lees ook:  Zo zorg je voor orde (en besparing) in je huishoudboekje

Kruiden

Er zijn verschillende kruiden die de aanmaak van dopamine verhogen. Een daarvan is Rhodiola. Rhodiola is een plantje dat oorspronkelijk voortkomt in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noord-Azië en noordoost-Europa. De werkzame stoffen in Rhodiola, waaronder salidroside, hebben invloed op verschillende neurotransmitters. Zo ook op de neurotransmitter dopamine. Het werkt stimulerend bij vermoeidheid en kalmerend bij rusteloosheid. Ook heeft het kruid het vermogen om cortisol te verlagen, een van de belangrijkste stresshormonen van ons lichaam. Rhodiola verbetert dus onze gemoedstoestand en reguleert de dopamine in ons lichaam.

Sporten

De oplossing voor veel lichamelijke en mentale problemen: bewegen. Vaak ook hetgeen wat er bij inschiet wanneer we moe zijn en ons niet goed voelen. Sporten is dan juist de oplossing die ervoor zorgt dat er stofjes in ons lichaam worden aangemaakte ie zorgen dat we ons weer goed gaan voelen. De drempel kan hoog zijn, maar probeer het de aankomende tijd als je dit nog niet doet. Zoek een sport die bij je past, of begin met een half uurtje per dag wandelen. Je zult binnen een mum van tijd de voordelen gaan voelen. Je lichaam en geest zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Droom!

Ga naar een plek waar je je fijn voelt en begin weer met dromen! Het klinkt heel simpel, maar soms staan we veel te weinig stil bij alle dromen en doelen die we hebben. Pak er lekker ouderwets pen en papier bij en schrijf al je dromen op. Dit zorgt voor de aanmaak van dopamine in ons lichaam. Wat ook helpt voor de korte termijn is om iedere dag een to do list maken en vinkjes te zetten wanneer je taken volbracht hebt.

Lees ook:  Weg met goede voornemens, zo stel je jouw glasheldere doelen voor 2021

Foto header via iStock, credits: PaleStudio

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy