De Portugese schatkist in hartje Amsterdam: bij ARCA proef je de wereld op je tong

by Emma

Wie zichzelf een beetje foodie wil noemen, moet wel bekend zijn met het Portugese restaurant in het hartje van Amsterdam, onder leiding van niemand minder dan de bekroonde chef-kok Henrique Sá Pessoa. ARCA, dat in het Portugees ‘schatkist’ betekent, doet zijn naam eer aan. En hóé. Met niet alleen Portugese klassiekers, maar ook verrassende Aziatische invloeden, blijft het restaurant verrassen. Daarom moesten wij het nieuwe seizoensmenu komen proeven. En dat was meer dan geslaagd.

Met deze ’s winterse temperaturen is er niets lekkerders dan genieten van een avond binnen de muren van ARCA’s culinaire wereld. Gelegen vlakbij het Centraal Station blijft Amsterdam dan misschien wel om je heen bruisen, maar eenmaal aan tafel waan je jezelf zo in andere contreien. En dat komt niet (alleen) door het rijkelijk vloeien van de verrukkelijke portwijn. Het begint bij het menu.

Combinaties van texturen

Het nieuwe seizoensmenu staan veel verrassende gerechten die uitnodigen tot proeven. Daarom konden wij het niet laten om voor de culinaire reis in de vorm van twee tasting menu’s te gaan: zowel de Portugese ontdekking als de ‘touch of Asia’.  Bij het voorgerecht, in dit geval een octopussalade met een rode peperdressing en een yellowtail in een heldere citrus gazpacho, bleek dat al de juiste keuze. Duidelijk is dat er goed is nagedacht over de combinatie van verschillende texturen. Ook is er aandacht voor een fijne balans tussen lichte en zware ingrediënten. Gevaarlijk, want zo krijg je geen genoeg.

De Portugese schatkist in hartje Amsterdam: bij ARCA proef je de wereld op je tong

Fijne smaken dus, die subtiel en sterk naar voren komen. Dat kwam ook in de hoofdgerechten terug – die we nog lang na het oppeuzelen ervan hebben nabesproken. De eend magret alleen al is genoeg om nu direct een tafel te boeken. En voor de liefhebber van wat Aziatische flair, mag de Beef Teriyaki niet vergeten worden, waar de zoete aardappel ’m afmaakt.

Lees ook:  Vakantie vieren tijdens Coronatijd

De Portugese schatkist in hartje Amsterdam: bij ARCA proef je de wereld op je tong

Toetjes please

Toch waren de klappers van de avond écht de toetjes. Als iemand die niet bepaald een zoetekauw is, was het op maïs geïnspireerde dessert enorm verfrissend. Een gebrande eucalyptussorbet, gekonfijte mandarijn, gefrituurde maïs, met als finishing touch een cornflakecrumble. Hoe je dat verzint? Geen idee. Maar wij kunnen het alleen maar toejuichen (en hopen op nóg meer van deze culinaire tovertrucs). Een liefkozing voor je gehemelte, dat bleek maar weer.

In short; bij ARCA kan je terecht voor het beste uit de Portugese schatkist. Om dan niet eens te beginnen over alle andere juweeltjes.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy