De filosofie van het Scandinavische ‘friluftsliv’ – en waarom het onderdeel moet worden van je routine

by Emma

Het is winter, koud en donker. Daardoor zitten we massaal veel meer binnen. Niet gek en hartstikke verleidelijk. Maar de Scandinaviërs doen dat toch nét eventjes anders. Ze zijn dol op het buitenleven, zoals de term ‘friluftsliv’ (dat betekent: ‘leven in openlucht’) dat betoogt. Maar dat is veel meer dan een concept. Er schuilt een hele filosofie achter. Dit is was jij ervan kan leren.

Levensstijl

De term bestaat al sinds de mid-19de eeuw, en vindt zijn oorsprong in een bekend gedicht van schrijver Henrik Ibsen. Hij gebruikte de term om het belang van zijn in de natuur uit te drukken – en hoe goed dat wel niet is voor je mentale en fysieke welzijn. Met één specifieke activiteit is het echter niet verbonden. Het duidt vooral op een levensstijl. In feite betreft het leven volgens het friluftsliv principe dat je een simpel leven leidt in de natuur. Belangrijk daarbij is dat je die overigens niet verstoort. Nee, je moet juist opgaan in de natuur. En dat heeft ook gevolgen voor hoe je je verhoudt tot de (bewoonde) maatschappij.

Al die verwachtingen om een bepaalde definitie van ‘het goede leven’ na te streven – inclusief het perfecte gezien en een droomcarrière – kan je gerust achter je laten. Voor dat drukke bestaan is geen ruimte wie friluftsliv serieus neemt. Wat je wél kan doen? Denk aan wandelingen en kamperen. Ook op Nederlandse bodem is genoeg groene pracht aanwezig.

Dagelijkse routine

Maar wie liever een bescheiden dosis friluftsliv wil toevoegen aan zijn dagelijkse routine, kan dat bijvoorbeeld doen door dagelijks een ommetje te maken tijdens de lunch. Tijdens de lockdowns hebben velen van ons de waarde van al dat wandelen ingezien, maar friluftsliv herinnert ons eraan dat het belangrijk is om die instelling vol te houden.

Lees ook:  Tips & tricks: kamperen in eigen land

Misschien denk je nu: maar wat als het regent? Of sneeuwt? Of vriest? Dan óók naar buiten? Het simpele antwoord is: ja, dan ook. Verkouden word je er namelijk niet van (daar moet namelijk eerst een virus aan te pas komen). Kleed je wel warm genoeg als je er in slecht weer op uit gaat, want onderkoeld moet je uiteraard niet raken.

Ligt de drempel toch te hoog, ga dan eens op pad en zoek onderweg een mooi plekje uit om rustig te zitten. Dit werkt als een ankerpunt voor je route en maakt de deur uit gaan makkelijker. Voor friluftsliv hoef je niet actief te zijn. Je kan net zo goed van de buitenlucht genieten als je er een halfuurtje voor gaat zitten. En op de dagen waar je toch aan huis gekluisterd bent, verplaats jezelf dan naar het raam. Verbinding met de natuur, kan ook door eens goed naar buiten te kijken.

Foto header via iStock, credits: SanderStock

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy