24 uur in Leuven, onze tips op een rij!

by Imke Walenberg

Leuven, gelegen op slechts een kleine 2 uur rijden van Den Bosch af, is een Belgische stad om verliefd op te worden. Niet alleen vanwege de prachtige gebouwen die het rijk is, maar vooral door het ontzettende bruisende karakter. Want wanneer je de stad binnen komt rijden is al snel duidelijk dat je te maken hebt met een universiteitsstad. Zelfs in het gure winterse weer zijn de straten gevuld met studenten die koffie afhalen bij één van de vele koffietentjes of onderweg zijn naar hun volgende college. Overigens wil dit niet zeggen dat de stad alleen maar leuk is voor twintigers, zeker niet. Wij waren 24 uur in Leuven en werden ondergedompeld in een veelzijdige stad, met onderstaande highlights als absolute must-visits.

GO TO

Museum M Leuven
In 2009 heropende dit museum haar deuren, en hoe! M valt het best te omschrijven als een stedelijk kunstmuseum, waarbij tijdelijke kunsttentoonstellingen worden geïntegreerd in het erfgoedkarakter van de eigen kunstcollectie. Wat het een ontzettend interessant geheel maakt. Tel daarbij op de prachtige architectuur en je kan hier prima een hele ochtend of middag in ronddolen. Ook aan de kids is gedacht. Zo zijn er tijdens de schoolvakanties toffe programmeringen voor de kinderen, waarbij ze kunnen knutselen, voelen en kijken. Natuurlijk allemaal in het verlengde van het karakter van het museum.

Museum M Leuven

Brouwerij Stella Artois
Zeg je België, dan zeg je bier. En in Leuven staat de brouwerij van Stella Artois. Je kan hier een leuke interactieve rondleiding volgen en je zelf, haast letterlijk, laten onderdompelen in de wereld van het bierbrouwen. En natuurlijk ook zelf een ‘pintje’ drinken!

Lees ook:  Kamperen op een pop-up Buurtcamping door heel Nederland

Groot Begijnhof
Dit magische, prachtige hof dateert uit de 13e eeuw. Wat je kan verwachten? Een wirwar van smalle straatjes, binnentuinen, kloosters en huizen. Nice to know: deze plek is erkend als UNESCO Werelderfgoed.

COFFEE

Mont Café
Dat je bij deze bar goede koffie kan krijgen, moest haast wel. Toen wij er waren stond er elke ochtend een rij en de terrassen zaten standaard vol (ook met het koude weer!). En niets bleek minder waar; heerlijke koffie, aardig personeel en goede sfeer. Perfect om een to-go-coffee op te pikken.

Mont Café

Koffie & Staal
Een plek waar 3 passies samenkomen: koffie, meubels en sieraden. Al de meubelen in de koffiebar, vervaardigd in staal en hout, zijn ontworpen en op ambachtelijke wijze vervaardigd door de eigenaren. Een koffiespot om je ogen uit te kijken.

Oats Day Long
De naam zegt het, in deze bar kan je alles wat met haver te maken heeft krijgen. Een goede start van je dag maak je dan ook zeker hier. En ja, de haver lattes zijn absoluut aan te raden!

Oats Day Long

FOOD

Bar Jerome
Gastvrij ontvangen worden en culinair helemaal in de watten gelegd worden, dat is wat je overkomt in Bar Jerome. De lunchplek is verdeeld in een traiteur kant en een eetgedeelte. De sfeer is ontzettend ongedwongen en de kaart is heerlijk divers. Wij aten er onder andere een pompoensoep met zuurdesem toast, geitenkaastaartje, geitenkaascrème, dadel en zwarte look crème. En een salade van wintergroenten, gerookte burrata, crème van postelein, gepofte sjalot en chips van pastinaak. Letterlijk en figuurlijk een mond vol, maar ontzettend smaakvol en met liefde klaar gemaakt. Een absolute must go wanneer je gaat lunchen in Leuven.

Lees ook:  7 x tiny houses in eigen land

Bar Jerome

Het Strand
Als je vegetarisch en/of vegan wilt eten, dan is Het Strand de plek waar je naar toe moet gaan. Verstopt achter één van de Universiteitsgebouwen kan je deze food spot vinden. Heerlijke ramen, penne, Libanees flatbread en ga zo maar door. Ook een goede plek voor alleen een borrel (met een lekkere borrelhap on the side).

Hal 5
In een voormalige, historische spoorweghal zit nu tijdelijk Hal 5. Een broedplaats van evenementen, activiteiten, eten, drinken en meer. Je kan hier heerlijk streetfood krijgen en heel gezellig een pintje drinken bij Bar Hal. Het ligt iets meer uit het centrum, maar een absolute wandel omweg waard.

Hal 5 Leuven

Content Leuven
Als je (h)eerlijk, duurzaam eten wilt kopen dan is Content Leuven the place to be. Deze spot is een coöperatieve en verpakkingsvrije voedingswinkel. Je kan hier je dagelijkse boodschappen doen van fruit, groenten, zuivel, dranken tot aan kraakvers brood. Altijd zonder, of met herbruikbare, verpakking.

Content Leuven

SLEEP

Penta Hotel
Er zijn tal van hotels in Leuven. Wij sliepen tijdens onze 24 uur in Leuven in het Penta Hotel. Een prima hotel, voor een fijne prijs en met name op een goede locatie. Je stapt deur uit en je kan zo je coffee-to-go halen bij Mont Café. Sla de hoek om en je wandelt Museum M Leuven binnen.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy