24 uur in Gent: een rijke geschiedenis, heerlijke koffie en vega voedsel

by Redactie

Bij onze zuiderburen kan je op een kleine twee uur rijden de oude stad Gent vinden. Een pittoreske wirwar van steegjes omringd door schilderachtige gebouwen gelegen aan grachten. Het is een trekpleister als het aankomt op de prachtige architectuur en de rijke geschiedenis van de stad – gelukkig zonder de hordes tourbussen en mensenmassa’s. De stad biedt niet alleen een blik terug in de tijd, maar ook een proefje van de moderne en lokale Vlaamse cultuur. Het is, wat ons betreft, een van de mooiste en meest romantische plekken van Europa om te zien. Heb je 24 uur over en tijd voor een bezoekje? Hier lees je wat je niet mag missen.

De go-to locaties van Gent

Het fijne aan Gent is dat de meeste highlights binnen een paar honderd meter van het middeleeuwste stadscentrum liggen en dus goed bewandelbaar zijn. Denk hierbij vooral aan de drie iconische torens die in het gebied te vinden zijn, die er al zo’n 600 jaar staan. De Sint Baafskathedraal is een meesterwerk binnen de Gotische architectuur, dat de skyline van Gent al markeert sinds de 13e eeuw. Kunstliefhebbers vinden hier ook Het Lam Gods van niemand minder dan de gebroeders Van Eyck, een van de hoogtepunten van Europese kunst. Voor een prachtige UNESCO-werelderfgoed locatie moet je zeker langs de Belfort van Gent. De Sint-Nikklaaskerk is de derde middeleeuwse toren, gelegen nabij het oude handelscentrum van de stad. Bezoek deze drie letterlijke hoogtepunten en je krijgt direct een feel van wat Gent zo bijzonder en populair maakt. Heb je nog puf over aan het einde van de dag? Loop dan ook nog even naar het Graffitistraatje. Een gedoogzone voor graffiti, waar straatkunstenaars hun ‘spuitbuskunst’ naar hartenlust kunnen uiten. Je kijkt je ogen hier letterlijk uit.

24 uur in Gent: een rijke geschiedenis, heerlijke koffie en vega voedsel

Zicht op de Graslei met de torens van Gent. Credit iStock, DenBoma.

Tijd voor koffie!

Na al dat lopen is het tijd om er eens even voor te gaan zitten – en daar hoort een goede kop koffie bij. Gelukkig vind je in Gent genoeg opties. Voor een industriële sfeer geniet je bij Way van zelf geroosterde bonen, verfrissende kefir limonades en kombucha. Andere hotspots zijn Bar Bidon (waar ze je koffie ook à la V60 bereiden) en Full Circle Coffee (waar alles plant-based is, en dus een echte thuisplaats voor de veganisten onder ons).

Lees ook:  6 x anders dan anders Europese steden voor een winters weekendje weg

Lunch en diner: wat te eten?

Ontbijten doe je bij Madam Bakster, waar je de meest geweldige vegan en suikervrije creaties kan eten. Een must is wel om hier te reserveren, want er zijn niet veel tafeltjes en het zit snel vol! Voor een typische Gentse lunch, ben je bij de Brasserie Bridge aan het goede adres. Hun specialiteit (Waterzooi) is een traditionele lokale stoof gemaakt met vis uit de buurt. Wie de culinaire wereld van de stad wil ontdekken op Michelin ster niveau, kan heerlijk lunchen bij Vrijmoed, dat zeker het proberen waard is voor een goede prijs. Maar ook voor het diner zijn er allerlei restaurants met verrassende menu’s. Zo vind je bij Mémé Gusta de échte Vlaamse keuken (met een schattige vintage inrichting), eet je bij Gigi’s heerlijk Italiaans (ook hier is er veel aandacht besteed aan het interieur) en is Le Botaniste de droom voor mensen die liever geen dierlijke producten, maar alles biologisch op hun bordje willen hebben (Gent is immers dé vega stad van Europa).

Madam Bakster - Het 'Melkmeisje'

Madam Bakster – Het ‘Melkmeisje’

Maar misschien is dé tip qua restaurant in Gent wel Pycke Zot. Een restaurant in handen van de tweelingzussen Johanna en Yassin Pycke. Waar je kan genieten tussen veelal Gentenaars (het ligt wat buiten het toeristische gedeelte), in een prachtig uitgewerkt interieur (zonder te veel opsmuk) én natuurlijk heerlijk eten. Zo aten wij heerlijke scheermesjes, smeuïge zelfgemaakte aardappelkroketjes en ontzettende smaakvolle ravioli. En de naam Pycke Zot? Dat komt van het spelletje Zot (pesten) dat de zussen Pycke vroeger altijd speelden. Leuk!

Lees ook:  Review Protest Sportswear: comfortabel én in stijl de Franse pistes af

Pycke Zot

Hier sluit je de dag het beste af

Nabij het Gravensteen kasteel vind je ook Hotel Gravensteen, waar je de dag midden in het historische centrum kan afsluiten en van alle gemakken voorzien. Dat is zeker een aanrader voor wie de stad voor de eerste keer bezoekt. Toch op zoek naar iets moderns en hips? Kijk dan naar de buurt Prisenhof, waar de B&B Petit Prince uiterst charmante accommodaties aanbiedt. En wie zichzelf wil verwennen met een prachtig uitzicht over het water – in dit geval de rivier de Leie – moet eens kijken bij Hotel Ghent River (waar je zelfs per boot naartoe wordt gebracht). Tegen de rand van het centrum ligt Parkhotel Gent. Zeker een aanrader vanwege de ruime kamers tegen een schappelijk prijsje.

Lees hier ons verslag van 24 uur in Leuven.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy