Wat je écht moet weten over fibromyalgie

by Redactie

Misschien ken je in jouw omgeving wel iemand met fibromyalgie. Of misschien heb je er nog nooit van gehoord. Wat ook nog kan, is dat je er zelf (helaas) last van hebt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze vervelende chronische ziekte. En wat eventueel verlichting kan geven. Want genezen kan helaas (nog) niet.

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Deze pijn gaat vaak hand in hand met een gevoel van stijfheid, vermoeidheid, slecht slapen en stemmingswisselingen. Het grillige karakter van fibromyalgie maken het een erg onvoorspelbare aandoening. Dat wil zeggen dat je klachten vaak kunnen wisselen. Zelfs per dag. Zo kan je de ene dag meer klachten hebben dan de andere dag.

Oorzaak onbekend

Wat het zo lastig maakt, is dat bij fibromyalgie geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden zijn. De oorzaak van de aandoening is dus nog onbekend en daardoor is het ook lastig om vast te stellen of iemand nu fibromyalgie heeft of niet. Ook zijn er geen medicijnen om het te genezen. Een fibromyalgie behandeling bestaat dan ook vaak uit pijnstillers. Maar ook door beweging en rust-momenten op een juiste manier met elkaar af te wisselen. 

Rust, rust en nog eens rust…

Kenmerkend voor mensen met fibromyalgie is dat men vaak meer klachten heeft als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt. De wisselingen van de seizoenen zijn daardoor extra vervelend vaak. Je kan zeggen dat dat nog meer op je spieren slaat dan. Overigen is het ook goed te weten dat tijdens vakanties klachten vaak afnemen. Dat komt niet door het klimaat, maar omdat je dan meer ontspannen bent en dus rust neemt.

Lees ook:  Wat is gaslighting en hoe herken je het (bij jezelf en anderen)?

Sowieso is het raadzaam om behoedzaam om te gaan met je stressniveau wanneer je fibromyalgie hebt. Te veel aanspanningen, al dan niet aangestuurd door (te veel) prikkels vanuit je hersenen, kunnen namelijk nogal hun weerslag hebben op hoe je je voelt. Yoga, meditatie, stressmanagement…. Allemaal dingen die kunnen helpen beter met fibromyalgie om te gaan.

Voel je jezelf vaak moe? Ben je prikkelbaar en heb je vaak last van stijfheid in je lichaam? Dan is het zeker aan te raden eens naar de dokter te gaan. Wanneer je weet waar het vandaan komt, is het ook makkelijker met de aandoening om te gaan.

Foto header via iStock, credits: Anut21ng

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy