Het is retro én helemaal van deze tijd: zo begin je aan je eigen LP-collectie

Het is retro én helemaal van deze tijd: zo begin je aan je eigen LP-collectie

Ben je ook een echte lp-lover en helemaal hotel-de-botel verliefd op vinyl? We snappen waarom. Niet alleen is platen zoeken spannend – want wie weet wat je tegenkomt – het verzamelen ervan is door de jaren heen tot een heuse cult geworden. Als je inmiddels ook om bent, dan kan het starten van je eigen LP-collectie nogal intimiderend zijn. Waar moet je beginnen? Met deze tips kom je een heel eind.

Het begin van de zoektocht

Nou net je favoriete klassieker vinden tussen het stof in dat éne onbekende winkeltje, is een echte thrill. Los van iconische platen, zijn er meestal ook genoeg rariteiten. Maar waar kijk je? In grote steden is het niet al te moeilijk om een goede platenzaak te vinden. Vergeet ook zeker niet om langs kringloopwinkels te gaan! Goed, hier vind je vaak wat afdankertjes, maar geregeld liggen er juist echte bangers tussen. En als uren door de winkel speuren niets voor jou is, dan heb je online genoeg opties. Sterker nog, sommige websites zijn zelfs gespecialiseerd in bepaalde genres (wat de zoektocht stukken gemakkelijker kan maken). De beginneling komt het beste uit bij grote platformen. Denk hierbij aan Discogs (een soort internationale marktplaats voor LP’s) of Amoeba Music (’s werelds grootste onafhankelijke platenwinkel).

Let altijd op de kwaliteit

Tenzij je jouw plaat gebruikt als decor (ja, sommigen toveren het ‘zwarte goud’ om tot boekenplankje, zeg het maar niet te hard tegen LP-fanaten), is het toch uitermate belangrijk dat de schijf goed werkt. Een krasje kan al finaal zijn, net zoals andere vormen van slijtage. Bij het aanschaffen ervan moet je dus goed opletten. Schimmel op de hoes? Lekker laten liggen.

Lees ook:  11 x black-owned businesses voor de beste fashion

En als je iets zeldzaams zoekt?

En als je genoeg hebt van al die Beatles versies en talrijke uitgaven van Vivaldi’s De vier jaargetijden, dan is er uiteraard ook de mogelijkheid om te shoppen voor vinyl bijzonderheden. Praat daarom vooral met de eigenaar van jouw favoriete LP-winkel (win dat vertrouwen!) en laat subtiel weten waar je interesse ligt. En als je de zeldzaamheid liever via het internet opzoekt, dan moet je maar gauw naar Boomkat gaan. Zorgvuldig geselecteerde LP’s waar je de gekste en meest innovatieve deuntjes op kan vinden: dat is waar het online platform zich in specialiseert. Doorgewinterde fans zullen hier vaak te vinden zijn.

Foto header via iStock, credits: Ivana Cecez

0 comments on “Het is retro én helemaal van deze tijd: zo begin je aan je eigen LP-collectie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *