Het fenomeen “doomscrolling” nader bekeken en wat je er aan kunt doen

by Emma

Ben je bekend met ‘doomscrolling’? Het omschrijft het fenomeen van de telefoonverslaving: wanneer we opstaan en als eerste de smartphone erbij halen, die zelfs meenemen naar de wc, of zó moe zijn dat we alleen nog kunnen ‘ontspannen’ door urenlang, je raadt het al, te scrollen op sociale media. Echter levert ons dat behalve meer spanning, chagrijnigheid en zelfs onzekerheid, bar weinig op. Als een van je goede voornemens nou is om minder aan een scherm gekluisterd te zijn, dan is het handig om te beginnen met sociale media.

Want hoe leuk het ook kan zijn om updates mee te krijgen van al je vrienden, influencers en favoriete beroemdheden, is het best een aanslag op je (mentale) gezondheid. Aangezien op platformen zoals Instagram vooral de beste kiekjes gedeeld worden, kan je al gauw het gevoel krijgen dat íédereen het voor mekaar heeft – behalve jij. Of dat iedereen wel héél strak gespierd aan het nieuwe jaar is begonnen, terwijl jij na een week in de gym nog geen verandering ziet. Dat sociale media onzeker kunnen maken, is geen geheim meer. Maar wat kan je doen om dat tegen te gaan?

Je ziet alleen wat andere willen dat je ziet

Deze reminder ligt vrij voor de hand, toch is ’ie makkelijk te vergeten op het moment dat we ons kapot staren naar hoe mooi, gezellig en spontaan alles er uit ziet op sociale media. Weet je hoe veel tijd er zit in het creëren van een goede foto of video? Veel. Heel veel. Laat je dus niet misleiden door al die ‘perfecte plaatjes’.

Lees ook:  Hoe je de beste zwarte koffie maakt in 4 stappen

Volg mensen waar je wél gelukkig van wordt

Zit jouw tijdlijn vol met ideaalbeelden – dé perfecte reizen, de knapste modellen met de beste stijl, de meest succesvolle mensen, en ga zo maar door – dan kan het tijd zijn om je eigen idealen even te heroverwegen. Naar iemand opkijken is niet verkeerd, natuurlijk. Maar probeer ook meer accounts te volgen die juist dichter bij jou staan, of het nou qua uiterlijk, doelen of leeftijd is. Die zijn er namelijk genoeg en het kan je laten zien dat je eigenlijk niet veel hoeft te veranderen om jouw idealen te bereiken. Laat sociale media je mentor zijn – maar geen concurrentie!

Sta stil bij je eigen ‘tijdlijn’

De een is miljonair op z’n 40ste, de ander heeft meerdere rollen in Hollywood blockbusters achter de rug nog voordat hij de 25 is gepasseerd. Nou, en? Hoe inspirerend zulke prestaties ook kunnen zijn, het is goed je af te vragen of deze wel relevant zijn voor jou. Met andere woorden: meet je zelf niet aan een onmogelijke maatstaaf! Probeer in plaats daarvan stil te staan bij jouw eigen ‘tijdlijn’. En dat betekent niet alleen maar kijken naar waar je heen wilt gaan, maar ook trots zijn op alles wat je al hebt bereikt. Kortom: wat is belangrijk voor jou? Daar gaat het om.

Foto header via iStock, credits: Overearth

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy