Waarom Dry January steeds populairder wordt (en hoe je het leuk maakt)

by Emma

De meesten van ons zijn nu al een tijd bekend met het concept van Dry January: wanneer je de eerste maand van het jaar je alcoholische lusten parkeert en op zoek gaat naar gezonde, nuchtere, alternatieven. Opvallend: het wordt stééds populairder. Wat zijn de voordelen? En hoe houd je het leuk, zonder terug te vallen in oude, alcoholische gewoontes?

Sociale effecten

Met het begin van het nieuwe jaar voelen we ons vaak genoodzaakt om wat gezonder te gaan leven. En dat is uiteraard nooit verkeerd. Voor velen betekent dat ook: weg met de fles. Als je erbij stilstaat hoe vaak we drinken – we proosten op geluk, verdriet, verveling – dan kan het stoppen met alcohol, al is het voor een maand, flink ingrijpend zijn. En soms is dat wat confronterend. ‘Drink ik echt zó veel?’ De confrontatie wordt nog groter wanneer je merkt hoe veel beter jij je voelt zonder. Er zijn namelijk genoeg gezondheidsvoordelen. Hier een paar op een rij: het helpt met het verliezen van gewicht, het kan je bloeddruk verlagen, en de kwaliteit van je slaap wordt verhoogd. Maar los van je gezondheid, heeft het stoppen met alcohol ook sociale en zelfs financiële effecten. Je houdt bijvoorbeeld meer tijd over voor hobby’s, het proberen van iets nieuws en je bespaart geld.

Thee bij een vijfgangenmenu

Als je dan nu denkt: ‘Klinkt leuk, maar hoe houd ik dat in godsnaam vol’, dan zijn er genoeg tips waarmee je het makkelijker voor jezelf kan maken. En zelfs leuk! De meest voor de hand liggende optie is om je cocktails voortaal virgin te drinken en er een 0.0 biertje bij te pakken. Sinds de populariteit van Dry January alleen maar toeneemt, zijn er gelukkig ook voldoende non-alcoholische alternatieven die daadwerkelijk goed smaken – ken je de bitter aperitief Crodino al? Aanbod genoeg, dus. Toch geen grote fan of wil je liever een écht alternatief proberen? Neem dan een keer een thee-arrangement bij een vijfgangenmenu, bijvoorbeeld. Net zoals wijn je diner kan complimenteren, werkt dit ook zo bij thee. Aan smaak hoef je dus echt niet af te doen.

Lees ook:  Bij zomer hoort borrelen: zo stel je de perfecte borrelplank samen

Tot slot is een van de beste adviezen voor een succesvolle Dry January om het vooral niet in je eentje te doen. Samen maak je het makkelijker, creëer je ruimte om samen te experimenteren met non-alcoholische drankjes en kan je ook goed klagen op momenten dat het even niet meezit. Wie nodig jij uit om een maand lang helemaal niet meer naar de fles te grijpen?

Foto header via iStock, credits: bernardbodo

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy