Eerder stoppen met werken, is dat haalbaar?

by Redactie

De een droomt er nu al van, op tijd met pensioen. De ander moet er nog niet aan denken. Hoe dan ook is het wel slim om stil te staan bij het eerder stoppen met werken. Nu is het misschien nog helemaal geen thema en heb je het leuk op je werk, of ben je wellicht net begonnen op de carrière ladder. Net na je studie denk je niet aan eerder stoppen met werken, je bent immers net begonnen. Maar hoe fijn is het dat je na 20 werkjaren toch rustiger aan kunt doen en met bijvoorbeeld pre-pensioen kan gaan (een paar dagen vrij per week en een paar dagen werken). En niet meer moet werken.

Allemaal leuk en aardig moet hoe realiseer je dat eerder stoppen met werken dan? Dat gaat natuurlijk niet over één nacht. En er zijn verschillende manieren om eerder te stoppen met werken. Iedereen die in Nederland heeft gewerkt heeft recht op AOW (Algemene Ouderdoms Wet). Maar deze AOW leeftijd (dus de leeftijd waarop je het geld per maand krijgt uitgekeerd) wordt steeds hoger en dat betekent dat als je eerder wil stoppen met werken je niet alleen van de AOW moet uitgaan.

Via een pensioenfonds

Als je aangesloten bent bij een pensioenfonds dan kan je er voor kiezen om (sommige pensioenfondsen bieden die optie) je pensioen eerder te laten uitkeren. je krijgt dan maandelijks een lager bedrag over een langere periode. Je stopt immers eerder met werken. Je kan via de Pensioenchecker kijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel je per maand uitgekeerd zou krijgen.

Lees ook:  Halve bakken Ben & Jerry’s ijs, tegen halfbakken politiek beleid

Eerder stoppen met werken heeft natuurlijk vooral financiële gevolgen. Er komt immers geen inkomen meer binnen. Dus dat geld moet je al eerder hebben verdiend. Of geïnvesteerd in bijvoorbeeld een vakantiewoning die je kunt verhuren (denk aan de belasting die je hierover betaald). Wellicht heb je geïnvesteerd in kunst of oldtimers die je kan verkopen. Of je gaat kleiner wonen en verkoopt je woning; van de overwaarde kan je wellicht een paar jaar genieten.

Eerder stoppen met werken is dat realistisch?

Wellicht niet voor iedereen, maar onmogelijk is het zeker niet. Er zijn tegenwoordig bewegingen die als doel hebben om op 30 of 40-jarige leeftijd financieel onafhankelijk te zijn (FIRE) beweging. En nu zoveel mogelijk werken, investeren om eerder te stoppen met werken. Ook gaat het om passieve inkomsten creëren, zoals online content of dropshipping activiteiten, obligaties en/of beleggen. Alles natuurlijk niet geheel zonder risico. Sparen is altijd goed, ondanks de lage rente. Je kunt je ook bedenken of je het werk wat je nu doet kan volhouden tot je 67e. Want niet elk type werk is lichamelijk vol te houden tot je pensioengerechtigde leeftijd. Bedenk dan wat je nodig hebt aan diploma’s of cursussen om eerder te kunnen stoppen met werken bij de baan die je nu hebt en door te groeien naar een baan die je wellicht wel kunt volhouden tot je 67e.  Of misschien denk je wel aan een complete carrière switch. Daar kun jij je op voorbereiden, net als op eerder stoppen met werken.

Foto header via iStock, credits: Kar-Tr

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy