De wetenschap, de praktijk én de toekomst van koffie: Nescafé Plan 2030

by Imke Walenberg

Toen ik nog in Amsterdam woonde, ging ik regelmatig naar de Hortus Botanicus. Dat was immers letterlijk om de hoek (ik woonde in Amsterdam Oost ook nog eens) en was zowel met als zonder kids een heerlijke plek om naar te ‘ontsnappen’. Ondanks dat ik er dus al vaker was geweest, leerde ik gisteravond toch weer iets heel leuks over deze botanische tuin. In de Hortus vond namelijk de presentatie van het Nescafé Plan 2030 plaats. Waarin het koffiemerk de aanwezigen meenam in hun ambities op het gebied van duurzaamheid en welzijn van de boeren. En daar ontvouwde zich het leuke weetje, verteld door een geweldig grappige plantenwetenschapper, dat in de Hortus Botanicus in de 17e eeuw de eerste kleine koffieplant werd binnengebracht. Oftewel: de Hortus Botanicus heeft een grote rol gespeeld in het verspreiden van koffie wereldwijd. Een mooie binnenkomer voor een avond die bol stond van koffie.

De wetenschap, de praktijk én de toekomst van koffie: Nescafé Plan 2030

Rechts voor de koffieplant.

Grown Respectfully

De visie van Nescafé is dat volgens hen koffie beter smaakt als het met respect is verbouwd. In het Engels klinkt dat nog net wat mooier: grown respectfully. Natuurlijk iets wat de meeste koffiemerken graag willen uitstralen en nastreven. Maar opvallend was het hoe Nescafé ons deze avond aan de hand nam voor een duurzaam verhaal mét persoonlijke touch.

Persoonlijk verhaal van een koffieplantage in Honduras

Die persoonlijke touch kwam met name door Gabriela Gomez. Zelf geboren in Honduras en lid van een Hondurese koffiefamilie. Maar daarnaast is ze ook marketingmanager Koffie bij Nestlé. Een perfecte match blijkt, want niet alleen kon Gabriela ontzettend innemend haar verhaal over brengen. Ze wist ook echt duidelijk te maken waarom respectvol verbouwen zo belangrijk is. Denk daarbij aan de bescherming van de voedselproductie, duurzame ontwikkeling van de landbouw en de leefomstandigheden van de boeren. Door het verhaal vanuit haar eigen (familie)geschiedenis te vertellen weet Gabriela het gedachtegoed van haar vader (die inmiddels overleden is) prachtig in stand te houden én over te brengen.

De wetenschap, de praktijk én de toekomst van koffie: Nescafé Plan 2030

Helemaal links staat Gabriela Gomez.

Wat maar weer duidelijk werd op deze avond is de invloed van klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking op het verbouwen van koffie. Maar, aan de andere, meer positieve kant, ook het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen en het introduceren van innovatieve, duurzamere teeltsystemen. Over 7 jaar is het daadwerkelijk 2030… benieuwd waar we én Nescafé dan staan!

Lees ook:  Door dit biertje te drinken help je de mensen in Oekraïne

Foto header via iStock, credits: Taras Grebinets

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy