Besparen op je energie doe je zo; hoe je slim kan omgaan met je energieverbruik. 

by Redactie

Als er één onderwerp actueel is deze winter, dan is dat wel het energieverbruik. En masse zijn we bezig met hoe we kunnen besparen op onze energierekening. Want we kunnen er helaas niet omheen… Die rekening gaat door het dak. Dit komt onder andere door de lage gasvoorraden en de spanningen tussen Rusland en het Westen. Met als resultaat dat je nu bijna acht keer zoveel aan gas kwijt bent vergeleken met vorig jaar. Voordeel is wel dat we in het kader van duurzamer leven al wel wat jaren sowieso bezig waren om überhaupt bewuster te leven. Desondanks is het voor menig mens schakelen deze winter. Helemaal als je in een huis woont dat niet energiezuinig is. In dit artikel zoomen we nog eens in op hoe je nu slimmer om kan gaan met je energieverbruik en dus kan besparen op je energie.

Overstappen of niet…

Stap één begint bij energieprijzen vergelijken op Gaslicht.com. Vaak zit je al jaren bij dezelfde energiemaatschappij en is overstappen naar een andere maatschappij ‘nicht in Frage’ geweest. Nu is het moment om dat dus zeker wel te doen. Want misschien zit je wel bij een voor jou heel ongunstige energieleverancier en is overstappen meer dan verstandig. Belangrijk is wel te checken of je op dit moment een energiecontract hebt voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Gelukkig hebben de meeste huishoudens wel een energiecontract voor onbepaalde tijd. Wat ervoor zorgt dat je op elk moment kan overstappen van energieleverancier.

Ieder jaar mogen de energieleveranciers op twee vaste data de energieprijzen aanpassen. Dat moment is op 1 januari en op 1 juli. Dan bepalen alle energieleveranciers of zij hun tarieven aanpassen. Die momenten zijn slim om in de gaten te houden nu. Ga er dan ook eens goed voor zitten en vergelijk verschillende energieleveranciers met elkaar (inclusief je huidige) en bepaal wat gunstig voor jou is.

Lees ook:  Sinterklaas met het hele gezin: de leukste schoencadeaus voor jong én oud

Praktische tips

Naast wellicht de keuze te maken voor een andere leverancier. Zijn er ook tal van huis-, tuin- en keuken-tips die een duurzamer huishouden kunnen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een tochtrol, die ervoor zorgt dat warmte niet weg glipt uit de ruimte. Bij het koken niet alle pitten gebruiken, maar meer simpele eenpansgerechten bereiden. Een lekkere winterse stamppot is daarvoor natuurlijk perfect. Een tip is ook de aanschaf van een infrarood warmtepaneel. Die zijn misschien qua aanschaf wel wat kostbaar, maar je kan er veel mee besparen wat betreft energieverbruik. Zeker de moeite van het onderzoeken waard.

Rest natuurlijk dat het te hopen is dat de prijzen de aankomende jaren weer wat meer zullen gaan stabiliseren. Maar een duurzamere manier van leven zal sowieso een rode draad zijn en besparen op energie dus ook!

Foto header via iStock, credits: Sinenkiy

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy