Als je heel goed gaat op een overload aan gezellige diners, borrels en partijtjes dan is de drukke decembermaand voor jou peanuts. Heb je echter behoefte aan (wat meer) rust tijdens dé feestmaand van het jaar dan is ook het zeker zo belangrijk om je af en toe terug te trekken en even tot rust te komen. Om je een handje te helpen, delen we hier (in samenwerking met Baileys) 3 super lekkere recepten die je gemakkelijk thuis kunt maken. Voor jezelf, of om te delen samen met een vriend(in) of familielid. Maak het jezelf kortom comfortabel, inclusief comfi kleding. Muziekje aan, recepten erbij en kokkerellen maar. It’s time to treat yourself!
Speculaas wafelkoekjes
Numero uno activiteit toen je klein was? Dat is voor veel mensen toch wel koekjes bakken, niet? Ga daarom lekker op de sentimentele tour en maak deze speculaas wafelkoekjes met Baileys. Mooi bijverschijnsel; het bakken van koekjes wordt gezien als een vorm van mindfulness. Bak je hoofd dus letterlijk leeg.
Recept:
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Wachttijd: ongeveer 60 minuten
Ingrediënten voor 18 stuks:
Voor de koekjes:
- 100 g speculaas
- 110 g boter, zacht
- 200 g tarwebloem (type 405)
- Bloem voor het werkvlak
- 1 ei (maat M)
- 80 g bruine suiker
- 40 ml Baileys Salted Caramel te koop bij o.a. Drank Gigant
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snuifje zout
- Zonnebloemolie om in te vetten
Voor de topping:
- 150 g melkchocolade-coating
- 5 ml Baileys Salted Caramel
- 3 eetlepels karamelsaus (te koop bij de supermarkt)
- 1 theelepel zeezout
Benodigdheden:
Keukenweegschaal, mixer, kom, handmixer, huishoudfolie, wafelijzer, borstel, rooster, pan, fornuis, garde
Bereiding:
- Doe voor de koekjes speculaas in een blender en maal fijn. Kneed in een kom de bloem, bakpoeder, ei, suiker, boter, zout, Baileys en speculaas tot een deeg ontstaat. Wikkel het deeg in folie en laat minstens 1 uur afkoelen in de ijskast.
- Verwarm het wafelijzer voor. Verdeel het deeg op een bebloemd werkvlak in stukjes van elk ca. 30 g. Vorm de deegstukken met je handen tot een bal. Bestrijk het wafelijzer met een beetje zonnebloemolie en leg de deegballetjes met voldoende ruimte ertussen op het ijzer. Sluit het wafelijzer en bak ze in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen op het rooster.
- Hak voor de topping de chocoladecoating fijn en smelt dit in een kom boven een waterbad. Voeg Baileys toe en meng. Doop de helft van de koekjes in de chocolade en laat ze uitharden op een rooster. Giet karamelsaus en sprenkel zeezout over de koekjes en serveer.
Tip: De Baileys moet voor de topping op kamertemperatuur zijn, zodat hij zich met de getempereerde chocolade verbindt.
Real Italian Tiramisu
Oooo… stiekem verlangen we allemaal toch weer om in die heerlijke Italiaanse zon te zitten. Stil dit verlangen met het maken van de tiramisu met Baileys. Het maakproces neemt wel even in beslag vanwege de wachttijd van het opstijven (drie uur). Wat dat betekent? Verplicht chillen! En ‘s avonds is het vervolgens genieten van deze Italiaanse klassieker met een twist.
Recept:
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
wachttijd: ca. 180 minuten
Ingrediënten voor 4 porties:
Voor de siroop:
- 60 ml , heet
- 30 ml Baileys The Original Irish Cream
- 1 eetlepel poedersuiker
Voor de tiramisu:
- 2 eierdooiers (maat M)
- 1 ei (maat M)
- 50 g poedersuiker
- 250 g mascarpone
- 20 ml Baileys The Original Irish Cream te koop bij o.a. Gall & Gall.
- 120 g lange vingers (koekjes)
- 1 eetlepel cacaopoeder
Benodigdheden:
Keukenweegschaal, kommen, garde, ovenschaal (ca. 10 x 15 cm), koelkast
Bereiding:
- Meng voor de siroop , Baileys en poedersuiker tot de poedersuiker volledig is opgelost.
- Klop voor de tiramisu eidooiers, eieren en poedersuiker tot het schuimt. Voeg mascarpone en Baileys toe en roer het geheel tot een gladde massa.
- Bekleed een ovenschaal (ca. 10 x 15 cm) met de helft van de lange vingers en giet er de helft van de siroop overheen. Verdeel vervolgens de helft van de mascarponeroom erover en bedek met de resterende lange vingers. Herhaal deze stappen voor een tweede laag.
- Dek de tiramisu af en laat ongeveer 3 uur afkoelen in de ijskast. Bestrooi met cacaopoeder en dien op.
Tip: Als je dat lekker vindt, roer dan geraspte citroenschil door de mascarpone. Maar wees voorzichtig: gebruik alleen biologische citroenen voor het wrijven!
Hot Chocolate met sparkles
Denk je aan de winter, dan denk je aan warme chocolademelk. Om de klassieke warme chocolademelk een extra feestelijke touch te geven, hebben we een variant bedacht met Baileys. Zo heb je het deze winter nooit meer koud.
Recept:
Ingrediënten voor 2 stuks
- 50 ml Baileys o.a. te koop bij Gall & Gall
- 1 el cacaopoeder
- 100 ml melk
- Slagroom
- Topping van marshmallows of chocoladekrullen
Bereiding
- Verwarm de melk zachtjes en roer het cacaopoeder erdoor.
- Giet de vloeistof daarna in je lievelingsmok.
- Voeg de Baileys toe en wees niet te zuinig met de toppings: een flinke toef slagroom, marshmallows (liefst geroosterd) en chocoladekrullen. Gebruik waar je zin in hebt! Bewonder het resultaat en tast toe.
Geniet, maar drink met mate. Bezoek Diageo’s wereldwijde bron voor verantwoord drinken, www.DRINKiQ.com, voor informatie, initiatieven en manieren om best practices te delen.
NIX onder 18: Geen 18? Geen alcohol.