Kunst aan de muur hangen thuis? Lees onze tips & tricks bij het kopen van kunst!

by Imke

Wie droomt er nu niet van om een mooi kunstwerk aan zijn/haar eigen muur te hangen? Jammer dat een echt kunstwerk vaak toch ook heel prijzig is én dat het lastig is te bepalen wat voor kunstwerk jij nu ook echt mooi vindt. Althans dat is wat we vaak denken. Want dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat kunst in huis halen een prima haalbare kaart is, laten we graag zien in dit artikel met allemaal tips & tricks bij het kopen van kunst.

Inventariseer

Stap één is het nagaan bij jezelf wat voor type kunstliefhebber je bent. Misschien ben je van jongs af aan al bezig met kunst en weet je precies wat je mooi vindt. Maar het kan ook zeker dat je pas op latere leeftijd een interesse hiervoor hebt ontwikkeld. Of misschien weet je niet precies wat jouw ‘smaak’ is. Verzamel foto’s uit tijdschriften of op Pinterest van werken die jij mooi vindt. Houd daar ook bij in je hoofd wat de uitstraling van je woning is. Een kunstwerk moet natuurlijk ook wel aansluiting hebben op je inrichting. En belangrijk: kunst koop je niet om mee te pronken, maar omdat je er een bepaalde vorm van liefde voor voelt. Wanneer je overzichtelijk hebt gemaakt wat jouw smaak is, kan je verder met oriënteren.

Online tools

In de vorige stap noemde we al Pinterest als een goede tool om te inventariseren welke kunststromingen jouw voorkeur hebben. Wil je nog iets beter te weten komen wat jij mooi vindt is het raadzaam ook andere tools in te zetten. Bijvoorbeelde de online tool Artease. In deze tool kan je door te klikken op specifieke voorwerpen en kenmerken achterhalen welke stijl het meeste bij jou past. Handig!

Lees ook:  Review Hyundai IONIQ 5: veel relaxter wordt (elektrisch) autorijden niet

Offline oriëntatie

Natuurlijk moeten we hier ook noemen hoe belangrijk het is om vooral ook veel musea en tentoonstellingen te bezoeken om een beeld te scheppen van jouw kunstsmaak. Door musea te bezoeken, en liefst ook boeken te lezen over kunst, krijg je ook nog eens de achterliggende verhalen mee. En die zijn ook vaak net zo belangrijk als het kunstwerk zelf. Je ziet, een kunstwerk uitzoeken, gaat niet over één dag ijs.

Op proef

Wanneer je nog aan het twijfelen bent over de daadwerkelijke aanschaf van een kunstwerk, kan je er ook voor kiezen eerst kunst te leasen. Er zijn tal van kunstuitleen instanties in Nederland, waar je voor een prima bedrag elke maand een kunstwerk op proef thuis kan hangen. Een super manier om te ontdekken wat nu echt jouw smaak is. Ben je in de tussentijd, tijdens het doen van alle bovengenoemde stappen, verliefd geworden op een kunstwerk? Dan is het altijd een goede aanschaf. Verliefd worden doe je immers niet zomaar….

Foto header via iStock, credits: Antonio_Diaz

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy