De populariteit van de SUV onder de loep genomen

by Redactie

Had je het een jaar of 20 geleden over een SUV dan kreeg je waarschijnlijk een vragende blik toegeworpen. Inmiddels is de SUV niet meer weg te denken uit ons straat/snelwegbeeld. Vraag je iemand nú waar de afkorting SUV voor staat, dan krijg je waarschijnlijk wel nog steeds een vragende blik. De afkorting zit zo in ons gegrift, dat we het als een eigen zelfstandig naamwoord zijn gaan gebruik. Geinig, het geeft opnieuw aan hoe populair dit type wagen is. Overigen staat de afkorting voor Sport Utility Vehicule. In dit artikel zoomen we nog eens verder in op dit type auto, dat gretig aftrek kent.

Van terreinwagen naar gezinswagen

Nice to know is dat het model van de SUV auto is ontstaan door een groeiende behoefte aan een voertuig dat zijn nuttige karakter kon combineren met een gebruik in het teken van ontspanning, hobby’s en reizen. Dat nuttige karakter uitte zich in het begin vooral in het feit dat er ook een vierwielaandrijving, met krachtige motor in zat. Het zal je niet verrassen dat de eerste SUV’s een afgeleide zijn van de Jeep en Land Rover.

Crossover modellen

Tegenwoordig staat het vooral bekend om het brede formaat, de hoogte (de afstand van de grond tot aan de carrosserie is vrij groot) en een groot inlaadvermogen. Wat het een ideale gezinswagen maakt. Waar deze auto’s in het begin alleen in grote modellen verkocht werden, kwamen kleinere SUV-modellen ook steeds meer voor vanaf begin jaren 2000. Het resultaat van die kleinere versies worden nu vaak crossover modellen genoemd. Omdat ze wel ruimer en hoger zijn dan andere versies, maar ook wel weer kleiner zijn qua omvang. Wat ze met de ‘normale’ SUV vaak anders hebben is de techniek. Die is namelijk vergelijk van een hatchback of stationwagen.

Lees ook:  Rijtest Infiniti Q30 AntiChic

Inmiddels hebben bijna alle automerken wel een SUV model binnen hun aanbod. Soms zelfs een hele lijn. En natuurlijk zie je de laatste jaren een trend naar een overgang naar hybride en volledige elektrische SUV auto’s. Een laatste verandering die je ziet door de jaren heen, is dat de ‘gezins-uitstraling’ zeker niet op de voorgrond aanwezig is. Stoer, sportief en elegant zijn eerder keywords die van toepassing zijn. Dat maakt van dit model wagen een allround auto, die voor veel mensen interessant is. Sommige zijn overigens zelfs speciaal gemaakt om ook off road te rijden. Wat het woordje ‘allround’ wel extra toepasselijk maakt.

Foto header via iStock, credits: nadia_bormotova

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy