Alternatieven voor koffie in de ochtend (waar je ook wakker van wordt)

Alternatieven voor koffie in de ochtend (waar je ook wakker van wordt)

De één kan niet zonder, de ander moet er precies niets van hebben. Maar ook voor wie koffie op alles het antwoord is,  is zo nu en dan iets anders om mee wakker te worden een fijne afwisseling. En gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar je ook wakker van wordt – sommigen zelfs een tikkeltje gezonder dan het bruine goud. Op zoek naar iets anders dan het gepruttel uit je espressomachine? Lees dan verder.

Matcha

Tegenwoordig kan je op de meeste koffieplekken ook een matcha latte halen. Voor wie (nog) niet weet wat dat is: waar het op neer komt is dat je verpulverde groene thee bladeren aan het drinken bent, met wat melk voor de smaak. Zoals je waarschijnlijk wel weet is groene thee hartstikke gezond. Nou, al die voordelen zijn nóg geconcentreerder in de bladeren, dus daarmee geef je jezelf een lekkere boost. Bovendien word je zeker weten wakker van wat matcha op de vroege ochtend: het bevat zo’n 19-44mg cafeïne per gram.

Masala chai

De pumpkin spiced latte is voor velen het stereotype herfstdrankje. Maar meng wat kaneel, gember, kardemom en nootmuskaat bij elkaar, en je krijgt een kruidig aromatisch drankje dat je warm en knus houdt. Met wat andere Indiase specerijen erbij krijg je zo namelijk een masala chai: een zwarte thee gekookt in een mix van melk en water. Qua cafeïne zit je goed voor ongeveer een halve kop koffie. Een opkikker, maar ietwat milder dus.

Chikko

Kan je vooral geen afscheid nemen van de smaak van koffie maar word je toch iets te zenuwachtig van vijf espresso’s op een dag? Dan is Chikko een goed alternatief. Dit poeder, afkomstig van de cichoreiwortel, proeft namelijk precies hetzelfde. Bonus is dat er helemaal géén cafeïne in zit. Ja, op die manier word je er dus niet helemaal wakker van – maar lekker is het wel.

Lees ook:  Een jarige die op dieet is? Dit geef je wel!

Citroenwater

Voor wie wel wat energie kan gebruiken in de ochtend, maar dat liever zonder cafeïne doet, is citroenwater het antwoord. Het geef jou en je organen namelijk een echte kick. Het geeft je lymfesysteem extra hydratatie en zorgt er ook nog eens voor dat je ontbijt beter valt aangezien het de spijsvertering op gang brengt. Boordevol vitamine C doet het ook nog eens wonderen voor je huid en de ontgifting van je lichaam. Bovendien is het heerlijk fris – alleen maar winnen dus.

Foto header via iStock, credits: AnnaPustynnikova

0 comments on “Alternatieven voor koffie in de ochtend (waar je ook wakker van wordt)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *