Whisky drinken én waarderen kun je leren (onze tip: begin met de Schotse whisky Fettercairn 12yo)

by Redactie

Ben jij een whisky-drinker? Of ben je juist een beginner? Leuke is dat je whisky drinken kunt leren drinken én waarderen. Je kan zelf op een ontdekkingstocht gaan, een whisky cursus doen of gewoon met een groep vrienden op een speelse manier achterhalen welke whisky het beste bij jou past en welke juist niet. Om je alvast een beetje op weg te helpen, tippen wij hier de Schotse whisky Fettercairn 12yo. Een single malt aged whisky.

Wist je dat…

Een single malt whisky wordt gemaakt van verschillende whisky’s afkomstig van één distilleerderij. Het woordje single geeft dat aan. Wel kunnen het whisky’s zijn uit andere vaten of van andere partijen. Als ze maar allemaal van dezelfde distilleerderij afkomstig zijn. Maar hoe zit dat nu bij de Fettercairn 12yo?

Geur X smaak X afdronk

Neem je een slok van Fettercairn 12yo dan kom je smaken als tropisch fruit en tonen van koffie, melkchocolade en gember tegen. Een super volle smaak, die een heel fijne afdronk kent. Wat ook wordt versterkt door de zoete geur van honing, vanille, peer en zachte kruiden die de whisky heeft. Wil je dit ook zo beleven? Dan is het belangrijk om je glas iets schuin te houden onder je neus. Draai een klein beetje rond zodat de aroma’s vrijkomen en ruik even aan je whisky. Neem vervolgens een kleine slok en laat de whisky als het ware over je tong rollen. Slik vooral langzaam door, des te langer kan je er van genieten…

Whisky drinken én waarderen kun je leren (onze tip: begin met de Schotse whisky Fettercairn 12yo)

Unicorn magic

Het logo van Fettercairn Scotch single malt whisky is een eenhoorn. Dit was niet alleen het familiewapen van oprichter Sir Alexander Ramsay, maar het is ook het nationale dier van Schotland. Daarnaast staat het dier symbool voor kracht en puurheid, synoniem voor Fettercairn. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is de distilleerderij op zoek gegaan naar een manier om een nog puurdere whisky te creëren. Wat ze ook gelukt is. De Fettercairn 12yo is volledig gerijpt in zogenaamde American white oak ex-bourbon vaten. Door dat te doen worden de tropische tonen nog meer benadrukt.

Lees ook:  Dit alcoholvrije drankje doet niet onder voor een echte gin & tonic

Een whisky met een mooie historie

Fettercairn Scotch single malt whisky is opgericht in 1824 door landgoedbezitter Sir Alexander Ramsay. Deze Sir Alexander Ramsay was voorstander van het legaliseren van de whiskyproductie in een periode waarin voornamelijk illegaal gestookt werd. Nice to know: hij liet zich wel inspireren door de kennis van de illegale stokers (Fettercairn was de tweede Schotse geregistreerde distilleerderij na de accijnswet in 1823). Met als resultaat een geheel eigen zienswijze die nog steeds kenmerkend is voor het merk.

Whisky drinken én waarderen kun je leren (onze tip: begin met de Schotse whisky Fettercairn 12yo)

Master whisky maker & blender Gregg Glass

Een groot deel van de Fettercairn whiskyproductie staat onder toezicht van Gregg Glass. Deze Master Whisky Maker heeft meer dan tien jaar ervaring als whiskymaker en blender en trad in 2016 toe tot Whyte & Mackay. Wat de moedermaatschappij van Fettercairn is. Onderdeel van zijn werk is dat hij voortdurend uitgebreide proeven en receptiteraties doet om de kwaliteit van de whisky naar een hoger niveau te tillen. Met onder andere de Fettercairn Single Malt Whisky als een van de resultaten daarvan.

Overtuigd geraakt? Go taste it!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy