Energie besparen doe je zo! Onder andere met behulp van de slimme app van Tibber.

by Redactie

Als er één ding het onderwerp van gesprek was de afgelopen maanden, dan was dat wel energie. En meer specifiek: energieverbruik. De energieprijzen rijzen de pan uit. Reden voor het kabinet om afgelopen Prinsjesdag een prijsplafond in te stellen. Oftewel een maximumprijs voor jouw energie. Positieve aan de huidige energiecrisis is wel dat onze bewustwording over ons energieverbruik vergroot wordt. Nog niet eerder waren we ons waarschijnlijk zo bewust van ons eigen verbruik. Energie besparen is dan ook het keyword van 2022/2023. Maar ja… waar ga je beginnen?

Meer inzicht creëren

Grote kans dat je al aardig wat doet om energie te besparen. Denk aan bijvoorbeeld je thermostaat standaard lager zetten en minder lang douchen. Verder heb je misschien al je apparaten al op eco-stand staan én je kookt water allang niet meer op het gasfornuis. Jammere aan al deze efforts is dat het onduidelijk is wat het effect van deze aanpassingen op je maandelijkse energierekening is. Zo kom je er moeilijk achter of al die ‘maatregelen’ echt een verschil maken.

Handige nice-to-knows

Er zijn een heleboel nice-to-knows die je heel simpel kunnen helpen je energieverbruik te reduceren en daarmee helpen te besparen op je energiekosten. Wist je bijvoorbeeld dat het tarief voor stroom ieder uur verandert? Het moment waarop je stroom verbruikt, heeft een grote invloed op de hoogte van je energierekening. Mits je overigens een dynamisch energiecontract hebt. De stroomprijs volgt iedere dag ongeveer hetzelfde patroon, op basis van het dagritme van de meeste mensen. De uren waarop er weinig stroom verbruikt wordt, zijn vaak de goedkoopste uurtjes van de dag. Maar hoe kom je erachter wanneer je stroom het meest betaalbaar is en hoe profiteer je hiervan? Wat tips op een rij:

Lees ook:  Getest: de stoere, hybride Mitsubishi Outlander PHEV MY19

– Het zal je niet verbazen dat de prijs van stroom in de ochtend hoog ligt. Verstandig is het dan ook om deze ‘piek’ te ontwijken. Dat kan door je huis slim te verwarmen, waarbij je verwarming automatisch een graadje hoger of lager gaat op basis van de stroomprijs. Maar ook dingen als slim omgaan met je koffiezetapparaat kan helpen. Je koffieapparaat verwarmt zichzelf namelijk continu. Handig, maar hij slurpt enorm veel energie, dus zet hem uit.

Energie besparen doe je zo! Onder andere met behulp van de slimme app van Tibber.

– Meestal wassen we ‘s ochtends of na het werk, maar heb je er al eens over nagedacht om je wasjes tijdens de lunch te draaien? De stroomprijs duikt rond de lunch sterk omlaag, dus daar kan je van profiteren. De meeste wasmachines hebben de functie ‘uitgestelde start’ waarmee je de wasmachine kan instellen op een tijdstip met een lage stroomprijs. En met een dynamisch contract kan je op zonnige of winderige dagen zelfs geld toe kan krijgen om de was te draaien. Als er zo veel energie wordt opgewekt dat de prijs voor stroom op dat moment tijdelijk negatief is.

– Wat veel mensen niet weten is dat je ook de verwarming in huis via slimme toepassingen gericht kunt regelen. Zo kan je de slimme thermostaat aansluiten op een app, van bijvoorbeeld Tibber, de gewenste temperatuur in huis aangeven en vervolgens regelen de slimme algoritmes in de app automatisch de warmte in je huis op basis van de weersvoorspellingen en de actuele stroomprijs. Daarmee bespaar je al snel extra euro’s.

Meten is weten

Het is natuurlijk fijn, al die kleine maatregelen hierboven voor energie besparen. Maar hoe weet je nou of dat wat je doet, werkt? Tibber ontwikkelde daarvoor de Pulse, een real-time energiemeter die je verbindt met je slimme meter. Hiermee zie je meteen hoeveel stroom de apparaten in je huis verbruiken en kun je je eigen verbruikspatroon in kaart brengen. Zo weet je direct waar nog wat te winnen valt en waar je de teugels wat kan laten vieren.

Lees ook:  Voor ‘iedere’ portemonnee een Porsche

Energie besparen doe je zo! Onder andere met behulp van de slimme app van Tibber.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy