Op ontdekkingstocht door Urban Antwerpen met als hoogtepunt het vernieuwde KMSKA

by Sella Molenaar

Antwerpen zal voor weinig mensen nog een onbekende zijn, maar vaak komen we niet veel verder dan de Meir en het modekwartier. Niet langer! Want de go to plek in Antwerpen is ZUID! Zeker met de heropening van het volledig gerenoveerde KMSKA is Zuid dé place to be. Rustiger dan het centrum maar sjokvol hippe barretjes, geweldige restaurants, prachtige design winkels en kunst, kunst en nog eens kunst.

Sporen van de vroegere kunstscene

Vanuit de Nationalenstaat met het Mode Museum en vele leuke boetiekjes loop je zo in zuidelijke richting – je raad het al – Zuid in! Deze wijk is eind 19e eeuw aangelegd met Parijs als inspiratie en dat zie je! Prachtige gevels, brede lanen vol kinderkopjes en straten die samenkomen op pleinen vol triomfantelijke fonteinen. Zuid is chique! Maar, dat is niet altijd zo geweest. Na de oorlog trokken veel mensen de stad uit en verloederde de wijk. In de jaren ‘70 kwam daar door de komst van kunstenaars verandering in en tegenwoordig is Zuid een van de meest gewilde (en dure) buurten van Antwerpen. De sporen van die vroegere kunstscene zijn er echter nog steeds terug te vinden. Zo vind je hier het Museum voor Hedendaagse Kunst (MHKA), het Foto Museum (FOMU) en ook de beroemde Zeno X gallery allemaal op loopafstand van elkaar met recht tegenover die laatste het vernieuwde KMSKA.

Fomu

Fomu

caffenation

MHKA

Kunst paleis KMSKA

11 jaar heeft de verbouwing geduurd, maar dan heb je ook wat! De Rotterdamse Kaan Architecten toverden het aan restauratie en ruimte toe zijnde KMSKA om tot een waar kunst paleis! In de voormalige binnentuinen herrezen fonkelnieuwe tentoonstellingsruimtes met glanzende witte vloeren en genoeg ruimte voor de spraakmakende kunstcollectie. Het museum is grofweg verdeeld in twee delen; de oude meesters met een erezaal voor de Antwerpse meester schilder Rubens en de moderne kunstcollectie met onder andere de grootste verzameling Ensor schilderijen ter wereld. Alles gecureerd op thema’s als licht, kleur en vorm wat zorgt voor frisse eigentijdse presentaties. Vergeet ook niet het inpandige restaurant Madonna te bezoeken als je door chef kok Wesley Debord en zijn team culinair in de watten gelegd wil worden.

Lees ook:  Met het gezin op vakantie met de auto, tips & tricks

Op ontdekkingstocht door Urban Antwerpen met als hoogtepunt het vernieuwde KMSKA

Madonna

Madonna

Nieuw Zuid

Tegen Zuid aan wordt een gloednieuwe circulaire wijk gebouwd die de naam – jawel – Nieuw Zuid draagt. De buurt oogt nu nog wat kil met de vele hoge betonnen woonflats, maar hier wordt met dezelfde beproefde methode als in de jaren ‘70 gepoogd de aantrekkingskracht en leefbaarheid van de buurt te vergroten. Wereldberoemde galleries als die van Tim van Laere en Sofie van de Velde hebben zo Zuid verruild voor Nieuw Zuid en hun nieuwe thuis gevonden in moderne architectonische ruimtes. Als je een échte connaisseur wil zijn en letterlijke het nieuwe zuid wil ervaren moet je dus hier zijn!

Nieuw Zuid

Nieuw Zuid

BONUS – Groen Kwartier

Nog zo’n toffe buurt net uit het centrum is het mooie Groen Kwartier. Deze voormalige militaire basis is omgetoverd tot een ware trekpleister voor mensen die genieten van all the good things in life. Zo is onlangs in een voormalige klooster het prachtige Hotel August geopend en vind je daar pal tegenover in een gerenoveerde kerk het beroemde restaurant The Jane. Op het aangrenzende PAKT terrein is het ook zeker goed toeven en vind je een fijne verzameling aan horeca, speciaalzaken en creatieve ondernemingen. Zo drink je de beste koffie bij Caffènation en geniet je van een heerlijk glaasje natuurwijn en volledige plant based menukaart bij het sympathieke Camionette.

caffenation

Caffenation

Hotel August Groen kwartier

Hotel August Groen kwartier

How to get there

De makkelijkste en snelste manier om naar Antwerpen te reizen is met de trein. Elk uur vertrekt er een intercity direct die je in no time afzet in de Vlaams Brabantse hoofdstad. Een retourtje koop je al vanaf €20,- en boek je gemakkelijk via de website van NS International.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy